Rehabilitering efter graviditet del 2!

Yoga finns ofta anpassat för gravida och ammande

Som en fortsättning på förra veckans inlägg tänkte jag bjuda på lite enkla övningar som går att göra både som höggravid och efter förlossningen. Dessa är ju generella, du måste alltid lyssna på din kropp och anpassa efter dina förutsättningar. Är du osäker skulle jag ta kontakt med en sjukgymnast, gärna någon med utbildning eller specialintresse av graviditet.

1. Stå på alla fyra. Andas in och runda ryggen och försöka aktivera magen: ”suga in naveln”. Andas ut och slappna av.

2. Ligg på ena sidan. Böj i benen så du har ca 90 grader i knät. Lyft det övre knät mot taket medans du håller fötterna ihop så att du ”öppnar” benen. Sänk ner långsamt. Gör lika många på båda sidor.

3. Ligg på rygg. Andas in och spänn bäckenbotten. Tänk att du är kissnödig och ska hålla dig så brukar du hitta rätt. Försök hålla knipet så många sekunder som möjligt. Andas ut och slappna av.

4. Ligg på rygg. Böj i knäna och sätt fötterna nära rumpan. Andas in och lyft rumpan. Andas ut och sänk ner långsamt.

Tränade du under och efter graviditet?

Rehabilitering efter graviditet

En frisk och stark mamma orkar mer för sina barn

När man möter en kvinna, ofta runt 40-års ålder, som kommer med ryggont, så är det så många saker som går genom mitt huvud:

Varför är detta så vanligt?

Varför får kvinnor inte hjälp med rehabilitering från början?

Hur ska jag hjälpa henne att prioritera sin hälsa och faktiskt lägga den tiden som krävs?

Åh vad jag önskar att jag kunde ta med henne 15 år tillbaka i tiden och låta henne berätta för sitt yngre jag!

När man blir gravid förändras nämligen kroppen på fler sätt än en. Allt eftersom magen växer och magmusklerna (även så kallat magkorsetten) töjs ut så tappar man kontakten med dem. Svanken ökar, och man tappar kontakten med rumpmuskulaturen. Pröva själv att ställa dig upp och spänna och slappna av i rumpan och se i en spegel vad som händer!

Problemet är att många inte får den här informationen, och när barnet väl är fött så har man så mycket annat att tänka på att rehabiliteringen liksom försvinner i handlingarna. I början kan man kanske kompensera med andra delar av kroppen, tex att man bär bebisen mer med armstyrka, men ju längre tiden går desto tyngre blir barnet. Lägg flera graviditeter efter varandra och kanske dessutom ett jobb med tunga lyft och det är bara en tidsfråga innan ryggvärken kommer.

Och där sitter du och jag mittemot varandra och du vill ha hjälp med ditt ryggonda. Helst snabbt, eftersom du har jobb och tre barn och massor med andra saker i livet.

Värken behöver inte heller debutera under graviditeten utan kan komma flera år efteråt, därför är det inte alla som kopplar ihop de två sakerna.

Det som är problemet är att vi pratar om rätt så stora muskelgrupper. Magkorsetten, ryggmuskler och rumpmuskulaturen är stora muskler som tar lång tid att träna. Vi pratar inte om några veckor här, utan kanske till och med flera månader! Det är lättare att försöka upprätthålla den muskulatur man har från början, än att bygga upp dem på nytt.

Men det går! Och om man kan bli motiverad att bygga upp sina muskler så kommer du lyckas! Och jag kan lova dig att du kommer bli starkare och livet kommer bli lättare.

Ibland tänker jag att det borde finnas något system där rehabilitering efter graviditet är obligatorisk. Kanske man får träna med en sjukgymnast på betald arbetstid? Hur skulle du gjort?

Livet kan förändras på ett ögonblick

Ibland händer det att jag måste ge människor tråkiga besked. Jag måste berätta att de har fått en sjukdom som är allvarlig och kanske dödlig. Eller som troligtvis kommer leda till att de kommer plågas.

Det är väldigt olika hur man tar ett sådant besked. Men varför vänta på att livet ska ta en sådan vändning? För vi kommer alla vara med om svåra saker: skilsmässor, förlora jobbet, svåra sjukdomar eller att förlora någon vi älskar. Vänta inte tills du går igenom svåra saker för att njuta av livet och vara tacksam för allt du har runt dig. För när det händer kommer du önska att du njutit av tiden innan. Börja idag istället.

Undersök dina bröst!

Bonustips: undersök brösten i duschen!

Såhär i oktober måste vi prata om bröstcancer. Varje timme får en kvinna besked att hon drabbats av bröstcancer. Runt henne finns familj och vänner som också ska hantera cancerbeskedet. Bröstcancer är en av våra vanligaste cancerformer, och nästan alla känner någon som drabbats.

Det positiva är att många blir friska, och att behandling och rehabilitering hela tiden utvecklas! I Sverige har vi också generell screening. Det betyder att alla kvinnor kallas till mammografi med jämna mellanrum efter de fyllt 40 år.

Det är ändå bra att undersöka sin egna bröst. Du kan gärna haka upp det på något som återkommer ungefär en gång i månaden, till exempel att du betalar hyran eller får mens. Det många inte vet är att brösten kan bli lite svullna när du ska ha mens. Därför kan det vara bra att undersöka brösten vid samma tid i menscykeln varje månad, så lär du känna dina bröst bättre. Om det känns svårt kan du göra det i duschen när du är lite blöt och intvålad, då får du bättre glid och det kan bli lättare att undersöka.

För att undersöka dina bröst: lägg ena handen bakom huvudet. Stryk lätt med raka fingrar utifrån bröstet och in mot bröstvårtan. Upprepa rörelsen runt hela bröstet. Undersök genom att göra små cirkelrörelser i flera varv runt bröstet. Du kan tänka att du delar upp bröstet i fyra delar så blir det lättare. Hittar du något som gör sig osäker, boka tid på vårdcentralen för undersökning av en doktor.

Nageltrång

Det här blir svårt när du har nageltrång!

Såhär i höst-tider när du kanske börjar ha rejälare skor igen ökar risken för nageltrång. Nageltrång är när spetsen på nageln skär in i huden och orsakar ett sår. Det är oftast stortån som krånglar. Det kan svälla upp och göra fruktansvärt ont, men finns tyvärr inte så mycket jag kan göra. Det bästa är att ta fotbad ofta, och ett bonustips jag fick av en väldigt erfaren distriktsläkare är att ha lite såpa i vattnet. På dagarna när du kanske inte kan ha fötterna i vatten kan du peta in lite fuktig bomull under nageln. För att undvika att det kommer tillbaka ska du inte klippa naglarna för kort.

Kommer det tillbaka flera gånger kan man göra en enkel liten operation i lokalbedövning där man tar bort en liten bit av nageln så brukar problemen försvinna.

Har du haft nageltrång?

Jag kan inte sjukskriva dig från ditt liv

Han ser trött ut!

Ofta träffar jag människor som är trötta. Och ibland händer det att de vill bli sjukskrivna. Det som många inte vet är att må dåligt eller vara trött inte är grund för sjukskrivning. Många tror att ”om jag är trött och inte orkar jobba så kan jag bli sjukskriven”, men det är tyvärr inte hela sanningen.

Sanningen är att vår svenska sjukförsäkring är precis vad den heter: en försäkring. Precis som andra försäkringar finns tydliga regler för vad den täcker och vilka kriterier man måste uppfylla för att kunna ha rätt till ersättning. Skillnaden är att du betalar för den med din skatt.

1. Du måste ha en diagnos. Till exempel ha för mycket i livet eller ta hand om en sjuk släkting är svårt att sätta en diagnos på.

2. Doktorn måste beskriva dina symtom. Till exempel reumatiska sjukdomar är sådana där samma diagnos kan te sig väldigt olika hos olika individer och under olika stadier i livet och där diagnosen inte är det mest väsentliga utan vilka symtom du har för tillfället.

3. Doktorn måste motivera på vilket sätt dina symtom gör att du inte kan jobba. Till exempel om du trillar och bryter benet kanske du inte alls behöver vara sjukskriven om du jobbar hemifrån med ett kontorsjobb. Medans någon som arbetar som takläggare kanske behöver vara sjukskriven flera månader.

Ibland blir folk arga när jag finner att jag inte kan skriva en sjukskrivning. Det är såklart inte roligt, men då försöker jag tänka hur otroligt priviligerad jag är som både bor och arbetar i det land med den mest generösa sjukförsäkringen i världen.

Bruschetta med pocherat ägg

Denna tomatröran är så god och håller några dagar i kylen. Här har jag serverat den som en sallad men det är också väldigt gott på ett rostat bröd!

Du behöver

  • 5 tomater
  • 1/2 rödlök
  • 1 kruka basilika
  • 3 vitlöksklyftor, eller efter smak
  • Olivolja
  • Salt

Ta bort det gröna på tomaterna och finhacka dem. Hacka rödlöken fint. Plocka basilikabladen och blanda allt i en skål. Smaka av med olivolja och salt. Här serverade jag med 2 pocherade ägg så blev det en lunch men den är god att äta som den är också!

Gör mer av det som gör dig lycklig

Tycker du om att läsa? Umgås med nära och kära? Bygga kojor?

Såhär i början av hösten brukar jag reflektera över senaste året. Vad var höjdpunkterna och vad hade jag velat förändra? Många pratar om nyårslöften, men jag har alltid tyckt det känns mer naturligt att reflektera efter sommaren när man ofta fått lite distans till vardagen. Eller så kanske det är en vana från när man gick i skolan? Då kändes det som att året började i september!

En del människor verkar anse att det är en lyx att göra roliga saker. Att livet är arbetsamt och slitigt och för att kunna ta sig någonstans måste man köra helt slut på sig själv. Visst är livet inte alltid en dans på rosor, men faktiskt är det jätteviktigt att också göra roliga saker ibland! Om man hela tiden ger av sin energi, men aldrig får någon energi tillbaka kommer man förr eller senare bli sjuk.

Ibland blir man förvånad själv när man börjar fundera över vilka stunder som verkligen betyder något, det behöver inte vara det du själv tror! En patient som jag ställde denna frågan till funderade lite och svarade: att gå ut med hunden på morgonen. Det var hennes stund. Alla andra sov, det var tyst och lugnt och hon fick lite frisk luft eller till och med lite solsken. Något som hon egentligen gjorde av gammal vana betydde väldigt mycket, när hon började reflektera över det.

På samma sätt kan man reflektera över vilka saker som du gärna hade velat sluta göra, om du hade kunnat.

Vad gör dig lycklig, egentligen?

Akutmottagningen del 2 – hur du söker en akutmottagning

Dörren till akuten, vad väntar på andra sidan?

Vem av er har sett serien ER där bland annat George Clooney var med? Den var väldigt bra, men gav inte så mycket tips på vad man kan tänka på när man söker akuten.

Först vill jag bara förtydliga: jag menar inte att du ska ägna en timme åt att leta efter din hörapparat om du har kraftig bröstsmärta. Om halva ansiktet blir förlamat eller du plötsligt svimmar och slår dig illa: åk direkt till akuten! Men en del människor har kroniska sjukdomar som gör att de med jämna mellanrum måste söka akuten. Eller om du tex ringer sjukvårdsupplysningen och de säger: är du inte bättre imorgon åk till akuten. Då finns det några saker som kan vara bra att veta men som ingen berättar.

  • Ta med dig hörapparat och glasögon eller andra hjälpmedel. På akuten är det stökigt, det springer folk överallt och det piper och larmar. Det kan vara svårt att höra varandra och utan hörapparat är det nästan omöjligt.
  • Ta med dina mediciner. Har du dina mediciner i något skåp eller låda i köket, stoppa dem i en påse och ta med dem. Många tror att det finns en uppdaterad lista i journalen med dina läkemedel men så är inte alltid fallet. Att doktorn slipper klicka sig runt i flera olika system för att försöka förstå vilka mediciner du tar kan spara otroligt mycket tid.
  • Även om du springer på George Clooney: flörta inte med personalen och skäll för Guds skull inte på dem! Man jobbar på en akutmottagning för att man vill hjälpa folk, trots att det ofta är väldigt slitigt och dåligt betalt. Kommer jag hinna äta något överhuvudtaget idag? Eller ens dricka kaffe? Att då bli utskälld hjälper varken personalen eller patienterna.
  • Inse att det kan ta tid, att söka akuten är att vänta. Vänta på att få komma in. Vänta på att träffa doktor. Vänta på provsvar eller röntgenundersökningar. Och glöm inte att du kan få vänta flera timmar på färdtjänsten hem! Detta är inte ett tecken på ett misslyckande: det är bara så det är.

Det finns säkerligen fler saker som kan vara bra att veta och som jag har glömt. Vad skulle du lägga till på listan?

Akutmottagningen del 1 – vad är en akutmottagning egentligen?

112, lätt att slå!

Ibland önskar jag att jag var politiker och kunde bestämma mig för att göra en informationskampanj om vad en akutmottagning är. Eller kanske ännu mer: vad en akutmottagning inte är! Men nu får jag skriva det här istället och hoppas att det hjälper någon som läser det.

Många tror att en akutmottagning är ett ställe där du kan få snabb hjälp. Till skillnad från en vårdcentral där allting tar längre tid. Det är delvis rätt, men akutmottagningar är byggda för akuta saker. Sjukdomar som man måste ta tag i meddetsamma innan det blir allvarliga konsekvenser av det hela. Hjärtinfarkt eller svåra olyckor är exempel på tillstånd där man ska åka till akuten direkt.

Ibland söker man akuten för besvär som man haft under lång tid, i värsta fall flera månader eller år. Då kanske det händer att doktorn tar lite prover och sen skickar hem dig med informationen om att ”det är inget allvarligt”. Eller ännu värre: du blir hemskickad i dörren och får inte ens komma in.

En del blir då väldigt arga! ”Jag får ingen hjälp!” hör man ofta. Det tycker jag är ledsamt, för jag vill ju hjälpa folk! Problemet är att du fått hjälp med det enda som du kan få hjälp med på en akutmottagning: och det är svaret på frågan ”är det något akut?”. Är svaret nej kan akuten inte hjälpa dig. På akuten kan vi inte läsa alla journalanteckningar från flera år tillbaka, den tiden finns inte. Vi kan inte beställa en massa undersökningar, för vem är det som jobbar på akuten om flera veckor när svaret kommer?

Om du söker akuten och får vänta många timmar ska du inte bli arg. Känn tacksamhet över att du inte är allvarligt sjuk. Det är när du kommer in och alla släpper vad de har för händer och springer mot dig som du har kommit till rätt ställe.

Har du sökt akuten? Hur upplevde du det och var du i så fall allvarligt sjuk?