Hur mår du, egentligen?

Ibland händer det att jag möter människor, och reagerar över att de sökt mycket sjukvård på kort tid. Speciellt om jag ser att många av diagnoserna olika läkare ställt är diagnoser som har med stress att göra. Här är några exempel på sådana:

 • Högt blodtryck
 • Sura uppstötningar
 • Sömnproblem
 • Psoriasis och andra utslag
 • Migrän
 • Återkommande infektioner, speciellt sega och utdragna som de liksom ”aldrig blir friska från”
 • Huvudvärk
 • Yrsel
 • Obehag i bröstet
 • Oklara smärtor

Då händer det ibland att jag säger något i stil med ”många av de här diagnoserna kan ha med stress att göra, hur mår du egentligen?”.

Det är väldigt olika hur folk reagerar på detta. Ibland blir de genuint förvånade och säger ”jaså? Nä jag har nog bara haft lite otur på sistone”.

Men påfallande ofta börjar människan framför mig att gråta. Många har aldrig någonsin varit med om att någon ser dem i ögonen och frågar hur de mår.

Tyvärr kan jag inte fråga alla människor, men kanske kan jag idag ställa frågan till dig. Och kanske du en vacker dag kan ställa den till någon du möter. Och märker du att du själv börjar skämta om att ”skaffa klippkort på vårdcentralen”, så kanske det är dags att sätta sig ner och fundera:

Hur mår jag, egentligen?

En tanke på “Hur mår du, egentligen?

 1. Världens bästa doktor o mamma p dotter. Jag är stolt som en tupp över Dig. Och så rätt Du har. Det frågar jag ofta anhöriga till mina cancerpatienter och de bär också på mycket. Sjukdom drabbar hela familjen

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: