Sallad till alla!

Såhär ser Machésallad ut!

För en del vänder det sig i magen när man säger ordet ”sallad”. Blaskigt, smaklöst och sladdrigt är ord som kan komma upp när man pratar om denna delikatess. Men då vill jag trampa på bromsen, stopp stopp stopp!

För mig är det lite som att jämföra ett fluffigt potatismos med råa potatisar. Skulle du äta en rå potatis? Nej! Beskt och hemskt.

Precis som potatis kan vara en delikatess, är också sallad värd att anstränga sig lite för. Självklart finns det dagar då man slänger på några trötta salladsblad på tallriken. Men med lite kärlek kan du nå oanade höjder!

Spenat

Spenat kan upplevas lite kärvt, för att inte prata om den frysta varianten som visserligen är bra att ha utifall att, men som inte är samma sak som färsk spenat. Hemligheten med spenat är att inte översteka den, en minut i en varm stekpanna räcker bra! Spenat smakar inte så mycket i sig själv, så snåla inte med vitlök och olivolja. Då är spenaten som allra bäst!

Maché

Maché är en väl bevarad hemlighet. Om du ställer frågan: vad tycker du om Maché?” Till någon i lunchrummet kan du räkna med frågande blickar innan du förklarar att det är sallad du pratar om. Det fina med denna salladen är att den växer väldigt bra såhär på vintern. När andra sallader kan kännas trista i kanterna så fort du går ut från affären är den ofta väldigt god även när det är snö ute. Smaken är mild och lite nötig och precis som krasse jättegod på smörgåsar. Pröva själv så får du se!

Persilja

Ja, jag vet att persilja är en ört. Men har du hört talas om salladen tabbouleh? Det är en sallad, men utan sallad. Istället är den gjord på persilja. Min poäng är att man absolut inte behöver vara sträng med att en sallad bara får innehålla sallad. Man kan blanda salladsbladen med tex färska kryddor, eller groddar, eller blasten från färsk vitlök eller vad man nu tycker är gott.

Så: sallad kan serveras varm, eller inte ens vara sallad. Och det finns en uppsjö av olika sorter med olika smaker och färger. Vilken sallad föredrar du?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: