Förebyggande sjukskrivning

Han ser inte ut att behöva någon förebyggande sjukskrivning!

Återigen dags för lite spridande av samhällsnyttig information!

Förebyggande sjukskrivning är nämligen något jag tror många skulle kunna ha nytta av, men tyvärr är det få som vet att den finns. Faktiskt har jag stött på kolleger som inte känt till det, eller som kanske helt enkelt glömt denna möjligheten.

Förebyggande sjukskrivning är precis vad det heter. Det betyder att jag kan sjukskriva dig för att du ska genomgå en behandling som ska göra att du håller dig frisk. Precis som vid vanlig sjukskrivning måste jag ställa en diagnos och motivera den behandlingen du ska göra. Tex vid långvariga smärttillstånd brukar jag tipsa om detta. Oavsett om du har fibromyalgi eller kanske en reumatisk sjukdom, får du ofta skov som ger ökad smärta. Istället för att vänta tills du inte kommer upp ur sängen kan du bli sjukskriven på kanske 25% under några veckor för att kunna genomgå intensiv sjukgymnastik och kanske då slippa svåra smärtor som gör att du måste bli sjukskriven på heltid.

Andra exempel där jag använder detta är tex vid olika typer av terapier. Har du problem med tvång, eller någon typ av fobi? Då kan man bli sjukskriven på deltid för att genomgå terapi som brukar ha goda resultat. Men det finns många exempel där förebyggande sjukskrivning kan vara på sin plats.

Har du hört talas om detta och kanske till och med fått en förebyggande sjukskrivning?

4 reaktioner till “Förebyggande sjukskrivning

  1. Intressant fråga! Min spontana tanke blir att det blir svårt att motivera. Förebyggande sjukskrivning är bara för att genomgå behandling. Och för utmattning finns ingen behandling förutom sjukskrivning 🤷‍♀️

   Gilla

   1. Ja, precis därför vore det ju bra om man kunde få en förebyggande sjukskrivning för att inte krascha lika hårt och därigenom ha möjlighet att korta ner återhämtningstiden. Såklart svårt att avgöra när någon är på väg dit! Men det är tråkigt att höra att ”det går över” efter att ha samlat mod för att be om hjälp för att undvika en krasch.

    Gillad av 1 person

   2. Så är det. Jag sätter själv diagnosen ibland just för att kunna skriva en sjukskrivning, även om det är på gränsen. Det finns också tex en diagnos som heter akut stressreaktion som man kan använda för en kortare sjukskrivning. Alla patienter är olika, och därför blir alla fall också unika. ❤️

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: