Har du ångest?

Ångest behöver inte alls synas utanpå

Ångest tycker jag är en intressant sak. I min värld är det en diagnos, och det jag kan göra är att skriva ut medicin. Har jag tur kanske jag har möjlighet att hjälpa människan till en bra samtalsterapeut.

Men ångest är egentligen också något helt normalt. Andra ord du kan använda är ”oro” eller ”ängslan”. Går du igenom jobbiga saker tex förlora jobbet, är det inte konstigt att du har ångest.

Ångest är en känsla, och inget mer. Som en väldigt duktig kollega sa till mig en gång: ”du kan aldrig dö av ångest”. Samtidigt kan det vara en helt fruktansvärd upplevelse, så att det känns precis som du ska dö.

Ångest kan komma i attacker, eller vara en orolig känsla som sitter i länge. En del har ångest alltid, och har haft det så hela livet. Andra har ångest som ett tecken på att något i livet skaver: om du har ångest inför att gå till jobbet kan det vara ett symtom på att något är fel.

Ibland reflekterar jag över: när ska jag sätta diagnosen ångest, och när ska jag säga: det du går igenom är helt normalt? När ska jag skriva ut ångestdämpande medicin, och när ska jag säga: ska du verkligen behöva ta ångestdämpande medicin för att klara av att gå till jobbet?

Vad tycker du?

En tanke på “Har du ångest?

  1. Som alltid jättebra inlägg. Det är väl en fysiologisk mekanism vid hotande fara där man inte känner att man har kontroll över situationen

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: