Glutenintolerans och glutenkänslighet

Själv tycker jag hembakat bröd är något av det godaste som finns 😍

Det här tycker jag är så intressant, och något av en pedagogisk fråga faktiskt mer än en medicinsk.

För att börja från början: glutenintolerans är en autoimmun sjukdom, där kroppen bildar antikroppar mot ett ämne som heter transglutaminas och som bland annat finns i tarmen. Det gör att tarmen blir skadad och man får ofta ont i magen och näringsbrister. För att ställa diagnosen kollar man halten av antikroppar i blodet och gör en gastroskopi. Det betyder att man går ner med en kamera i magsäcken och tar ett litet vävnadsprov. då brukar diagnosen vara enkel att ställa. Har du celiaki (som diagnosen heter) ska du äta strikt glutenfritt resten av livet.

Men väldigt ofta kommer folk till mig och vill göra en sådan utredning, eftersom de får ont i magen när de äter tex pasta och bröd. Men alla prover och undersökningar visar sig vara helt normala. En del läkare säger då något i stil med: du har ingen glutenintolerans så du mår inte dåligt när du äter bröd.

Då kan jag ibland tänka: vad spelar det för roll på vilket sätt du mår dåligt när du äter bröd? Att du inte är glutenintolerant betyder bara att din reaktion på bröd inte är antikroppsmedierad. Men en del är känsliga mot vissa saker. Om någon får migrän av rödvin säger man ju inte: du har inga antikroppar mot rödvin så du kan dricka rödvin utan att må dåligt.

Lyssna på kroppen: är mer av det du mår bra av och mindre av det som du inte mår bra av.

Är du känslig för viss mat utan att riktigt veta varför?

En tanke på “Glutenintolerans och glutenkänslighet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: