Kroppen förändras när du blir äldre

Kroppen blir inte sämre, bara annorlunda

Ibland känns det som att bli äldre är det värsta som kan hända för folk. Man vill inte ha rynkor eller gråa hår och inget gör en gladare än att få visa leg på systemet. I vår kultur är det väldigt fint att vara ”ungdomlig”, vad nu det betyder?

Men jag säger tvärtom! Att bli äldre betyder att du (förhoppningsvis) blir klokare, tryggare i dig själv. Du har mer kunskap om saker. Du uppfyller dina drömmar. Själv tycker jag lite skrattrynkor runt ögonen är något av det vackraste som finns.

Men vi kan inte komma ifrån att kroppen förändras när vi blir äldre. För en del är det väldigt jobbigt, eftersom det antyder att man är mindre ”ungdomlig”. Men jag tycker vi ska avdramatisera det hela. Precis som ett hus behöver underhållas lite då och då för att hålla sig fint fungerar kroppen lite likadant. Men det du gjorde när du var 20 kanske inte är det som passar din kropp lika bra när du är 75.

När du blir äldre förändras många saker i kroppen. Man har mindre vatten i kroppen. Det betyder att vi blir mer känsliga för att bli uttorkade när vi blir äldre. Huden blir torrare och skörare. Därför är det viktigt att smörja in sig och gå på fotvård regelbundet.

Många äldre får sämre aptit. Att vara noga med extra fett i kosten brukar vara jättebra! Då behöver du inte äta lika mycket för att få i dig tillräckligt med energi. Fettet hjälper också mot trög mage som många äldre har besvär med och kan göra att du sover bättre.

Att röra på sig är viktigt oavsett ålder. Men när vi blir äldre har vi kanske andra sjukdomar eller hälsotillstånd som vi måste tänka på. Det är viktigt att också bygga muskler, men man måste inte gå på gymmet. Yoga är jättebra och skonsamt mot lederna. Simning aktiverar också muskler och är snällt mot lederna. Promenader är bra för både kroppen och knoppen, eller cykling för den som har svårt att gå.

Har du märkt att kroppen förändras och tycker du det är jobbigt?

2 reaktioner till “Kroppen förändras när du blir äldre

  1. Ja det är inte roligt att bli gammal Upptäckte idag hur mycket rynkor jag har i ansiktet o tänkte ” nu måste jag gå till en plastikkirurg ”. Men så tittade jag på resten av kroppen o förstod att det blir ju konstigt. Men kanske lite botox eller nåt 😏

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: