Benskörhet

Detta är så viktigt, men inget jag någonsin hört någon yla om på kafferasten. Benskörhet är otroligt vanligt, och kan leda till irreversibla skador på skelettet. Det kan leda till svåra kroniska smärtor som är väldigt svårbehandlade, och har de väl uppstått finns inte mycket att göra. Så undvik att bli benskör så kommer du bespara dig själv mycket lidande!

För att veta om du är benskör finns en enkel undersökning där du ställer dig i en apparat och sen talar den om hur skört ditt skelett är och hur stor risk du har att drabbas av frakturer. Rökning, undernäring, dålig muskelmassa, gener och ålder är några av faktorerna som kommer avgöra hur ditt skelett kommer te sig. Du som ätit mycket kortison under livet ska definitivt göra denna undersökningen, om du frågar mig.

Har du hög risk för frakturer kan man äta en speciell tablett en gång i veckan. Du måste också äta extra kalk och d-vitamin, så att kroppen har något att bygga nytt skelett av. Efter några år slutar man med medicinen.

Har du gjort en sådan undersökning? Vad visade den?

2 reaktioner till “Benskörhet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: