Rehabilitering efter graviditet

En frisk och stark mamma orkar mer för sina barn

När man möter en kvinna, ofta runt 40-års ålder, som kommer med ryggont, så är det så många saker som går genom mitt huvud:

Varför är detta så vanligt?

Varför får kvinnor inte hjälp med rehabilitering från början?

Hur ska jag hjälpa henne att prioritera sin hälsa och faktiskt lägga den tiden som krävs?

Åh vad jag önskar att jag kunde ta med henne 15 år tillbaka i tiden och låta henne berätta för sitt yngre jag!

När man blir gravid förändras nämligen kroppen på fler sätt än en. Allt eftersom magen växer och magmusklerna (även så kallat magkorsetten) töjs ut så tappar man kontakten med dem. Svanken ökar, och man tappar kontakten med rumpmuskulaturen. Pröva själv att ställa dig upp och spänna och slappna av i rumpan och se i en spegel vad som händer!

Problemet är att många inte får den här informationen, och när barnet väl är fött så har man så mycket annat att tänka på att rehabiliteringen liksom försvinner i handlingarna. I början kan man kanske kompensera med andra delar av kroppen, tex att man bär bebisen mer med armstyrka, men ju längre tiden går desto tyngre blir barnet. Lägg flera graviditeter efter varandra och kanske dessutom ett jobb med tunga lyft och det är bara en tidsfråga innan ryggvärken kommer.

Och där sitter du och jag mittemot varandra och du vill ha hjälp med ditt ryggonda. Helst snabbt, eftersom du har jobb och tre barn och massor med andra saker i livet.

Värken behöver inte heller debutera under graviditeten utan kan komma flera år efteråt, därför är det inte alla som kopplar ihop de två sakerna.

Det som är problemet är att vi pratar om rätt så stora muskelgrupper. Magkorsetten, ryggmuskler och rumpmuskulaturen är stora muskler som tar lång tid att träna. Vi pratar inte om några veckor här, utan kanske till och med flera månader! Det är lättare att försöka upprätthålla den muskulatur man har från början, än att bygga upp dem på nytt.

Men det går! Och om man kan bli motiverad att bygga upp sina muskler så kommer du lyckas! Och jag kan lova dig att du kommer bli starkare och livet kommer bli lättare.

Ibland tänker jag att det borde finnas något system där rehabilitering efter graviditet är obligatorisk. Kanske man får träna med en sjukgymnast på betald arbetstid? Hur skulle du gjort?

2 reaktioner till “Rehabilitering efter graviditet

  1. Sååå bra skrivet perfekt forskningsprojekt. Vilken fantastisk patientgrupp att jobba med.
    Ingen som berättar om detta vid förlossning o uppföljning

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: