Undersök dina bröst!

Bonustips: undersök brösten i duschen!

Såhär i oktober måste vi prata om bröstcancer. Varje timme får en kvinna besked att hon drabbats av bröstcancer. Runt henne finns familj och vänner som också ska hantera cancerbeskedet. Bröstcancer är en av våra vanligaste cancerformer, och nästan alla känner någon som drabbats.

Det positiva är att många blir friska, och att behandling och rehabilitering hela tiden utvecklas! I Sverige har vi också generell screening. Det betyder att alla kvinnor kallas till mammografi med jämna mellanrum efter de fyllt 40 år.

Det är ändå bra att undersöka sin egna bröst. Du kan gärna haka upp det på något som återkommer ungefär en gång i månaden, till exempel att du betalar hyran eller får mens. Det många inte vet är att brösten kan bli lite svullna när du ska ha mens. Därför kan det vara bra att undersöka brösten vid samma tid i menscykeln varje månad, så lär du känna dina bröst bättre. Om det känns svårt kan du göra det i duschen när du är lite blöt och intvålad, då får du bättre glid och det kan bli lättare att undersöka.

För att undersöka dina bröst: lägg ena handen bakom huvudet. Stryk lätt med raka fingrar utifrån bröstet och in mot bröstvårtan. Upprepa rörelsen runt hela bröstet. Undersök genom att göra små cirkelrörelser i flera varv runt bröstet. Du kan tänka att du delar upp bröstet i fyra delar så blir det lättare. Hittar du något som gör sig osäker, boka tid på vårdcentralen för undersökning av en doktor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: