Jag kan inte sjukskriva dig från ditt liv

Han ser trött ut!

Ofta träffar jag människor som är trötta. Och ibland händer det att de vill bli sjukskrivna. Det som många inte vet är att må dåligt eller vara trött inte är grund för sjukskrivning. Många tror att ”om jag är trött och inte orkar jobba så kan jag bli sjukskriven”, men det är tyvärr inte hela sanningen.

Sanningen är att vår svenska sjukförsäkring är precis vad den heter: en försäkring. Precis som andra försäkringar finns tydliga regler för vad den täcker och vilka kriterier man måste uppfylla för att kunna ha rätt till ersättning. Skillnaden är att du betalar för den med din skatt.

1. Du måste ha en diagnos. Till exempel ha för mycket i livet eller ta hand om en sjuk släkting är svårt att sätta en diagnos på.

2. Doktorn måste beskriva dina symtom. Till exempel reumatiska sjukdomar är sådana där samma diagnos kan te sig väldigt olika hos olika individer och under olika stadier i livet och där diagnosen inte är det mest väsentliga utan vilka symtom du har för tillfället.

3. Doktorn måste motivera på vilket sätt dina symtom gör att du inte kan jobba. Till exempel om du trillar och bryter benet kanske du inte alls behöver vara sjukskriven om du jobbar hemifrån med ett kontorsjobb. Medans någon som arbetar som takläggare kanske behöver vara sjukskriven flera månader.

Ibland blir folk arga när jag finner att jag inte kan skriva en sjukskrivning. Det är såklart inte roligt, men då försöker jag tänka hur otroligt priviligerad jag är som både bor och arbetar i det land med den mest generösa sjukförsäkringen i världen.

En tanke på “Jag kan inte sjukskriva dig från ditt liv

  1. Sååå otroligt välskrivet och såååå duktig Du är. Älskar Dig min duktiga, kloka, modiga dotter. ❤️❤️❤️❤️❤️❤️

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: