Akutmottagningen del 2 – hur du söker en akutmottagning

Dörren till akuten, vad väntar på andra sidan?

Vem av er har sett serien ER där bland annat George Clooney var med? Den var väldigt bra, men gav inte så mycket tips på vad man kan tänka på när man söker akuten.

Först vill jag bara förtydliga: jag menar inte att du ska ägna en timme åt att leta efter din hörapparat om du har kraftig bröstsmärta. Om halva ansiktet blir förlamat eller du plötsligt svimmar och slår dig illa: åk direkt till akuten! Men en del människor har kroniska sjukdomar som gör att de med jämna mellanrum måste söka akuten. Eller om du tex ringer sjukvårdsupplysningen och de säger: är du inte bättre imorgon åk till akuten. Då finns det några saker som kan vara bra att veta men som ingen berättar.

  • Ta med dig hörapparat och glasögon eller andra hjälpmedel. På akuten är det stökigt, det springer folk överallt och det piper och larmar. Det kan vara svårt att höra varandra och utan hörapparat är det nästan omöjligt.
  • Ta med dina mediciner. Har du dina mediciner i något skåp eller låda i köket, stoppa dem i en påse och ta med dem. Många tror att det finns en uppdaterad lista i journalen med dina läkemedel men så är inte alltid fallet. Att doktorn slipper klicka sig runt i flera olika system för att försöka förstå vilka mediciner du tar kan spara otroligt mycket tid.
  • Även om du springer på George Clooney: flörta inte med personalen och skäll för Guds skull inte på dem! Man jobbar på en akutmottagning för att man vill hjälpa folk, trots att det ofta är väldigt slitigt och dåligt betalt. Kommer jag hinna äta något överhuvudtaget idag? Eller ens dricka kaffe? Att då bli utskälld hjälper varken personalen eller patienterna.
  • Inse att det kan ta tid, att söka akuten är att vänta. Vänta på att få komma in. Vänta på att träffa doktor. Vänta på provsvar eller röntgenundersökningar. Och glöm inte att du kan få vänta flera timmar på färdtjänsten hem! Detta är inte ett tecken på ett misslyckande: det är bara så det är.

Det finns säkerligen fler saker som kan vara bra att veta och som jag har glömt. Vad skulle du lägga till på listan?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: