Akutmottagningen del 1 – vad är en akutmottagning egentligen?

112, lätt att slå!

Ibland önskar jag att jag var politiker och kunde bestämma mig för att göra en informationskampanj om vad en akutmottagning är. Eller kanske ännu mer: vad en akutmottagning inte är! Men nu får jag skriva det här istället och hoppas att det hjälper någon som läser det.

Många tror att en akutmottagning är ett ställe där du kan få snabb hjälp. Till skillnad från en vårdcentral där allting tar längre tid. Det är delvis rätt, men akutmottagningar är byggda för akuta saker. Sjukdomar som man måste ta tag i meddetsamma innan det blir allvarliga konsekvenser av det hela. Hjärtinfarkt eller svåra olyckor är exempel på tillstånd där man ska åka till akuten direkt.

Ibland söker man akuten för besvär som man haft under lång tid, i värsta fall flera månader eller år. Då kanske det händer att doktorn tar lite prover och sen skickar hem dig med informationen om att ”det är inget allvarligt”. Eller ännu värre: du blir hemskickad i dörren och får inte ens komma in.

En del blir då väldigt arga! ”Jag får ingen hjälp!” hör man ofta. Det tycker jag är ledsamt, för jag vill ju hjälpa folk! Problemet är att du fått hjälp med det enda som du kan få hjälp med på en akutmottagning: och det är svaret på frågan ”är det något akut?”. Är svaret nej kan akuten inte hjälpa dig. På akuten kan vi inte läsa alla journalanteckningar från flera år tillbaka, den tiden finns inte. Vi kan inte beställa en massa undersökningar, för vem är det som jobbar på akuten om flera veckor när svaret kommer?

Om du söker akuten och får vänta många timmar ska du inte bli arg. Känn tacksamhet över att du inte är allvarligt sjuk. Det är när du kommer in och alla släpper vad de har för händer och springer mot dig som du har kommit till rätt ställe.

Har du sökt akuten? Hur upplevde du det och var du i så fall allvarligt sjuk?

En tanke på “Akutmottagningen del 1 – vad är en akutmottagning egentligen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: