Vad har du för sjukdomar i släkten?

Matvanor, något annat (förutom gener) som man ofta ärver

När jag träffar patienter så frågar jag väldigt ofta vad de har för sjukdomar i släkten. Och väldigt ofta ser då patienten väldigt frågande ut. Många har aldrig funderat över vad deras föräldrar (eller i sin tur ens föräldrars föräldrar) hade för sjukdomar eller vad de dog av.

Men faktum är att det finns många vanliga sjukdomar som går att förhindra eller fördröja om man bara hade kunskapen. Åldersdiabetes är en sjukdom som går i många släkter och som kanske aldrig ens debuterar hos någon som är noga med kost och motion. Kanske ska du be att få kolla ditt blodsocker en gång om året på din vårdcentral?

I vissa familjer är det vanligt med återkommande depressioner. Då hade jag rekommenderat att man funderar över vad man kan göra för att minska risken för det. Motion vet vi minskar risken för depression. Ett starkt socialt skyddsnät är också jätteviktigt, och att man är noga med att ha koll på sin alkoholkonsumtion. En del väljer att stå på antidepressiva i förebyggande syfte efter att ha diskuterat det med en doktor.

Såhär i semestertider är vi många som passar på att hälsa på äldre släktingar. Kanske ska du fråga faster vad hon har för mediciner egentligen? Var det en blodpropp hon hade, eller till och med en hjärtinfarkt? Eller var det bara vanligt eksem? Vet man om att man har ökad risk för vissa sjukdomar måste man inte vänta på att bli sjuk, utan ofta finns det faktiskt mycket man kan göra själv.

Har du någon gång funderat på vad du har för sjukdomar i släkten?

En tanke på “Vad har du för sjukdomar i släkten?

  1. Sååå bra tänk om vi jobbade lite mer förebyggande med vår hälsa o vår kropp för att må bra o leva ett friskt långt liv. Åtminstone kan man ju påverka många saker genom att vårda sin kropp o själ

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: