Vad är en kalori?

Med risk för att bli lite filosofisk, så tänkte jag fundera kring det här med begreppet kalori. Vad är det egentligen?

För att ta det från början är kalori bara ett begrepp för att mäta energi. En kalori är den mängd energi det krävs för att värma upp en liter vatten en grad. Exakt och bra, eller hur?

Nuförtiden tänker nog de flesta på kalori som något som finns i mat och som du ska äta så lite som möjligt av för att gå ner i vikt. Jag har träffat många som hävdar att viktbalans endast handlar om hur mycket kalorier du äter och hur mycket kalorier du gör av med och att det senare ska vara färre än det tidigare. Jag träffade till och med en dietist en gång som blev riktigt arg när jag undrade över det här med Atkins och varför det hade blivit så framgångsrikt! 😂

Jag ska inte påstå att detta inte stämmer, men jag tänkte nyansera bilden en smula. För i viss mat finns det väldigt mycket kalorier, men inte så mycket näring. Och det är lätt att äta mycket av det. Till exempel godis går att äta väldigt mycket av, vilket innebär att du får i dig mycket kalorier. Men det är inte säkert att kroppen känner sig mätt och nöjd.

Till skillnad från till exempel sallad som är mest vatten, då blir det nästan omöjligt att gå upp i vikt av att äta massa sallad.

Så om du har en övervikt du vill bli av med och vill äta godis så måste du själv begränsa och äta en liten mängd eftersom du inte får samma mättnadssignaler av godis som av sallad. Och för en del går det jättebra men för en del är det jättesvårt.

För mig är det inte samma sak att äta 100 kalorier godis som att äta 100 kalorier sallad, av många anledningar. Men där ”tvista di lärde” som man säger. Vad tycker du?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: