Dags för D-vitamin!

Midnatt råder, dags för lite tillskott. Daaags fööör tiiillskooott!

Jag måste bara prata om det här med D-vitamin. Detta är en kunskap som jag tycker borde vara allmänt känd, eftersom det är så vanligt och så enkelt att åtgärda.

D-vitamin är ett vitamin som finns framförallt i fet fisk. Det är en fettlöslig vitamin, vilket betyder att du måste äta fett samtidigt som du får i dig D-vitamin för att kroppen ska kunna ta upp den. Den finns också i kött, ägg och i till exempel svamp. Många har också hört att kroppen kan omvandla solljus till D-vitamin! Det är därifrån uttryck som ”åka på solsemester för att tanka D-vitamin” kommer ifrån.

Eftersom vi bor i ett land som är mörkt på vintern räcker inte den D-vitamin man kan lagra under sommaren fram till nästa sommar. Därför måste vi fylla på under vintern. Det kan vi göra genom kosten eller genom att försöka gå ut en stund på dagen och vända ansiktet mot solen.

Får du inte riktigt till de sakerna kan man också ta D-vitamin som tillskott. Detta är så enkelt och billigt, och jag skulle säga såhär: om du har svårt att få i dig D-vitamin, så ta tillskott. Till exempel om du täcker huden på grund av din tro, eller om du äter mycket vegetarisk/vegansk mat. Eller om du som jag åker till jobbet i mörker och åker hem igen i mörker. Köp en burk på ca 30 stycken D-vitamin receptfritt på apoteket och ta en tablett om dagen under den mörkaste tiden och se hur det känns. Känner du igen dig i de riskfaktorer jag radade upp kommer du kanske märka att det där klassiska vintertröttheten känns mindre… Trött.

I så fall skulle jag råda dig att ta tillskott på vintern. Du kan också gå till din vårdcentral och säga att du är väldigt trött och se om de tar blodprov och tittar på dina D-vitaminnivåer. Men de flesta behandlar sig själva utan att kolla sina blodvärden.

Har du hört talas om att det är vanligt med brist på D-vitamin?

En tanke på “Dags för D-vitamin!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: