Känner du dig stressad?

Att vara ute i naturen är avstressande för många

Ibland undrar jag om stress är vår tids nya folksjukdom. För enligt min mening är det faktiskt en sjukdom. Man brukar prata om att stress inte är farligt, det är bristen på återhämtning som är farlig. Men då kan man ju fundera på: när ska man ha tid att återhämta sig? Och går man runt i en konstant hög stressnivå hela dagarna så måste man aktivt jobba med att varva ner.

Ett problem för vissa är att stress har blivit lite som ett nytt normaltillstånd. Om man påpekar för någon att de ger sig en smula uppstressade kan man få en frågande blick tillbaka: va, vad menar du? Jag är som jag är jämt! De reflekterar inte ens över att de har hög puls och slänger i sig lunchen på en kvart. Om de ens äter lunch.

Har du någonsin sett någon som inte går med raska steg? Som tar sin tid när de promenerar? Som omsorgsfullt lägger upp matvarorna på bandet i mataffären. Utan att lägga varorna ovanpå varandra, och med alla streckkoder prydligt vända åt rätt håll. Så som man egentligen SKA göra. Det var en pensionär va? Det är bara de som har tid med sånt nuförtiden.

Men faktum är att kroppen inte mår bra av att ständigt pumpa ut stresshormoner. Det kan leda till många tråkiga saker, sömnbesvär, infektioner, utmattning, depression, diabetes och högt blodtryck. Att varva ner behöver inte betyda att lägga sig på soffan eller meditera. Om du har någon hobby där du kan slappna av och glömma tid och rum och uppleva känslan av ”flow”, så går det lika bra.

Har du någon plats i livet där du kan slappna av och bara vara?

2 reaktioner till “Känner du dig stressad?

  1. Ja stress har nog i många fall blivit vårt nya normaltillstånd. Naturen ger mig ro och kyrkan och att sjunga och att leva 😊😊😊😊

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: