Det här med tallriksmodellen

För dig som har missat det här med tallriksmodellen så är det ett koncept som lanserades 1976. Det var en hjälp för människor att äta bättre. I korthet går det ut på att man delar in sin tallrik i 3 delar. En del är kolhydrater som pasta, bröd, ris eller potatis. En del är protein som bönor, kött, fisk eller ägg. Den sista delen ska bestå av grönsaker.

Jag säger inte att tallriksmodellen är fel, men den är väldigt förenklad. Slarvar du med maten och det ofta slutar med snabbmakaroner och ketchup till middag? Då skulle jag säga att tallriksmodellen är jättebra!

Men vi är inte alla stöpta i samma form. En del upplever lättare blodsockersvängningar än andra. De upplever att de mår bättre av äta mindre snabba kolhydrater (som pasta) och mer långsamma kolhydrater (som grönsaker).

En del tränar för att springa maraton, och behöver då kolhydratladda. Då äter man väldigt mycket kolhydrater dagarna innan loppet för att fylla på kroppens energireserver.

Så vem du är, hur ditt liv ser ut och vilka mål du var spelar stor roll! Vill du bygga muskler? Gå ner i vikt? Slå nytt personbästa i löparspåret? Bli med barn? Få igång din tröga mage? Få mer energi? Då behöver kanske din tallrik se annorlunda ut.

Jag tror på att lyssna på kroppen. Följ gärna råd från andra, men funkar det inte för dig: sluta med det och prova något annat.

Det roliga är att det har kommit nya varianter av tallriksmodellen! Nästa vecka kommer ett inlägg om det. Brukar du tänka på tallriksmodellen och tycker du det är bra i så fall?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: