Det är inte dig det är fel på, det är våra råd som är dåliga

”Ät mindre och rör på dig mer” funkade inte! Vad ska vi hitta på nu då?

Jag ber om ursäkt om jag förolämpar någon som kämpar i sjukvården varje dag för att förbättra människors hälsa på olika sätt. Det är inte min mening att göra det! Jag har stor respekt för alla som ägnar sina liv åt att hjälpa andra.

Men faktum är att vår statistik talar sitt tydliga språk… Vi är generellt sett inte bra på att hjälpa människor med preventivt hälsoarbete. Det finns undantag, absolut! Men de är just det: undantag. Det är inte för att vi inte bryr oss, vi bryr oss väldigt mycket. Bara se statistiken på hur mycket sjukvårdspersonal som bränner ut sig varje år, den är förfärande hög och stiger fortfarande alldeles för snabbt.

Det är istället andra problem: hela systemet är uppbyggt kring att patienten söker sjukvård när man redan blivit sjuk. Vem har ens tid att gå till vårdcentralen för att prata preventiv hälsa? Många har inte ens tid att gå till vårdcentralen när de faktiskt är sjuka!

Vårdcentralen har inte heller tiden att prata om preventiv hälsa. Köerna är långa och på många vårdcentraler har man helt enkelt inte resurser. Man kan behöva vänta väldigt länge på hjälp även fast man redan är sjuk, försök få en tid inom rimlig tid för sjukdom som inte uppstått än!

Sist men inte minst: vår kunskap brister ibland. Preventiv hälsa är sorgligt eftersatt på utbildningarna och fortbildningarna. Så om du får råd som: är mindre och rör på dig mer, och du faktiskt äter mindre och rör på dig mer men inte upplever dig få några hälsovinster av det: ge inte upp! Det är inte dig det är fel på, du behöver bara en annan strategi. Fortsätt framåt, försök analysera vad som hände: åt du mindre man blev alldeles för hungrig efter en timme? Då kanske du behöver fylla kyl och skafferi med bra mellanmål som du kan ta till när du blir hungrig? Eller tänkte du motionera men plötsligt var klockan alldeles för mycket och du blev för trött? Då kanske du behöver försöka få in lite rörelse tidigare under dagen.

Är mindre och rör på dig mer behöver inte vara ett dåligt råd, men många behöver lite mer hjälp på traven: vad ska jag äta då? Hur ska jag röra mig mer? Där får man göra det man kan själv: läs på och skaffa dig kunskap. Pröva promenader eller simning eller tandemmatlagning eller vad som nu känns lättast för dig. Försök och försök igen. Till slut kommer du att hitta din väg!

Känner du dig på rätt väg eller kämpar du fortfarande med att hitta stigen?

3 reaktioner till “Det är inte dig det är fel på, det är våra råd som är dåliga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: