PCOS och kost

PCOS är en typ av hormonell obalans som drabbar kvinnor. Trots att det inte pratas jättemycket om det uppskattar man att det drabbar ca 10% av den kvinnliga befolkningen.

PCOS står för polycystiskt ovariesyndrom. Polycystiskt innebär att man får väldigt många cystor på äggstockarna. Syndrom betyder att det finns många olika symtom, och du behöver inte ha alla symtomen för att få diagnosen. Det finns alltså kvinnor som har PCOS utan att ha en massa cystor.

PCOS är sammankopplat med diabetes och insulinresistens. Det är också vanligt med höga nivåer av manliga hormoner vilket kan ge symtom som fettansamling runt magen, acne och hårväxt på tex ansiktet eller bröstet. Dock är det svårt att säga vad som är hönan och ägget om du minns inlägget om A, B och C.

Hos överviktiga kvinnor med PCOS har man sett att en viktnedgång på 5-10% är förknippat med en normalisering av menscykeln, minskad inflammation och och lättare att bli gravid. En kost med ett lägre glykemiskt index och flera, mindre mål verkar hjälpa till att stabilisera blodsockret och normalisera hormonnivåerna.

Om du har fått diagnosen PCOS är det en del i behandlingen att arbeta med kosten och att försöka hålla så jämna blodsockernivåer som möjligt. Speciellt om du vill försöka bli gravid.

Har du fått diagnosen PCOS och fick du hjälp med att lägga om kosten i så fall?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: