Det här med pH

Rabarber, surt som attan! (=lågt pH)

Ibland stöter jag på det här med pH. En del som är väldigt entusiastiska kring det här med hälsa menar att vår livsstil och vår kost påverkar vårt pH och rekommenderar sedan diverse olika medel eller kurer för att få tillbaka kroppen till balans. I verkligheten är det inte så enkelt. För det första kan man fråga sig: vilken del av kroppen pratar vi om? Det många inte vet är att olika delar av kroppen har olika pH. Huden har en, munhålan en annan och i magsäcken har vi en tredje osv.

För er som har glömt allt vad pH och kemi heter från skolan (ta det lugnt, vi har alla hört talas om programmet smartare än en femteklassare) så kommer här en kort sammanfattning: pH är en skala att mäta saker med. Precis som centimeter mäter hur långt något är och grader celcius mäter om något är varmt eller kallt. Exakt hur man mäter det är inte så viktigt, det viktiga är att pH är en skala. Den går från 0-14 och ligger det på exakt 7 så säger man att något är neutralt, alltså vare sig surt eller basiskt.

Om vi pratar om blodet så är pH normalt sett 7,35-7,45. Den är alltså inte exakt neutral, utan snarare lite basisk. Detta pH upprätthålls under noga kontroll av kroppen. Om pH ligger utanför detta intervallet är det ett tecken på en mycket allvarlig sjukdom och ingenting man botar själv.

Så: att dricka gröna juicer för att förändra kroppens pH skulle jag inte rekommendera. Att dricka gröna juicer för att man tycker det är gott kan jag hålla med om!

Har du stött på denna retoriken? Vad tyckte du i så fall?

2 reaktioner till “Det här med pH

  1. Jättebra inlägg som visar hur komplext allting är och att vår kropp i sanning är ett mirakel. Lite lagom av allt tror jag är alldeles utmärkt

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: