Protein, fett och kolhydrater

Idag tänkte jag sprida lite samhällsnyttig information! Jag tror inte att vi alla ska bli kostexperter, men jag tror att lite kunskap om de olika sakerna maten består av faktiskt kan vara till hjälp. Man brukar prata om protein, fett och kolhydrater. De kallas också med ett annat ord för makronutrienter.

Protein brukar inte vara så kontroversiellt. De flesta vet att protein finns i livsmedel som bönor, linser, tofu, kött, fisk, skaldjur, ägg och keso. Protein är viktiga byggstenar för kroppen, och är också bra eftersom det ofta håller dig mätt längre. Det många inte vet är att en del faktiskt får i sig för lite protein! Jag pratar inte om veganer här utan allätare. Lever du på fryspizza och nudlar kan det vara intressant att räkna på hur mycket protein du får i dig.

Fett är en intressant liten rackare! Beroende på vem du frågar så kan det vara boven bakom välfärdssjukdomar, eller livsviktigt som du måste äta mycket mer av än du tror. För att inte snöa in mig för mycket sammanfattar jag det såhär: en del är väldigt känsliga för fett. De får diarré och går lätt upp i vikt. De ska inte äta för mycket av det. Andra mår jättebra av en högre andel fett i kosten! De får minde blodsockersvängningar och det kan också hjälpa de som har en kroniskt trög mage att hålla igång den. De ska inte vara rädda för lite extra fett.

Kolhydrater sparade jag till sist. Jag vet inte hur många böcker som skrivits om kolhydrater: vad man ska äta eller inte äta. En del äter inte kolhydrater alls och då pratar vi om dieter som LCHF och keto, men det är ett ämne för ett annat inlägg. Det finns de som mår bra på sådan kost, men enligt min erfarenhet är det få som klarar av att hålla en sådan kost långsiktigt. Ofta känner jag att vi pratar om äpplen och päron här (för övrigt är både äpplen och päron mestadels kolhydrater). Lösgodis till exempel består mest av socker, vilket är kolhydrater. Men en sallad med ugnsrostade rotfrukter är också framförallt kolhydrater. Skillnaden blir ju att godiset inte ger kroppen någon näring, medans alternativ 2 gör dig mätt och ger dig massor av vitaminer, mineraler och fibrer!

Har du kraftigt ökat eller begränsat någon av makronutrienterna och hur kändes det i så fall?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: