Ojämställdhet är den enda vägen till jämställdhet

Det är visat i studie efter studie efter studie. Vad man än tittar på så dyker det upp igen och igen: det här med ojämställdhet. Kvinnor har högre utbildningsnivå än män. Trots det har kvinnor lägre lön, lägre inkomst och så småningom lägre pension än män. Tittar vi på antalet VAB-dagar och dagar med föräldrarpenning så är kvinnorna fortfarande i topp.

Jag ser det själv: unga kvinnor som sitter framför mig och gråter för att de inte orkar. De har man/fru och barn och jobb och hus och vänner och föräldrar och svärföräldrar och alla behöver dig. Kvinnan själv blir sist kvar och tiden räcker inte till för hennes behov. Men som jag brukar förklara för patienten som gått in i väggen; du har använt slut på hela ditt batteri. Sen har du använt slut på ditt reservbatteri. Sen har du fortsatt lite till, och nu går det inte längre. Du måste sova, äta, vila och börja fylla på dina batterier igen. För ingen människa orkar ge och ge och aldrig få någon energi tillbaka. Det slutar bara på ett sätt.

Att vara gravid kan vara en fantastisk upplevelse, men det kan också vara jättetufft. En gång sjukskrev jag en ung gravid kvinna för svår järnbrist, hjärtklappning, sömnstörningar med en oerhört tuff och stressig arbetssutition. Bara för att dagen efter få ett samtal från en vänlig men bestämd kvinna från försäkringskassan som ville ställa lite frågor. För som hon sa ”detta är ju normala graviditetssymtom”.

Jag tror inte jämställdhet är lösningen här. Jag tror vi måste sluta tro att det ska gå att vara 100% jämställd när man sätter barn till världen. För det läggs en så stor börda på den blivande mamman att hon ska orka. Att hon ska jobba precis som vanligt och göra hälften av hushållsarbetet, när det kanske är en omöjlighet. Jag tror vi måste förstå att mammans partner måste ta över. Det är hen som ska sköta handling, matlagning, städning och disk. Som ska byta blöjor och köpa födelsedagspresenter och ringa både farmor och mormor på mors dag. Ibland måste det till lite ojämställdhet för att det ska bli jämställt.

Vad tror du?

En tanke på “Ojämställdhet är den enda vägen till jämställdhet

  1. Jättebra skrivet. Men så svårt att genomföra i verkligheten. Tänk om man kunde få lite hjälp från ovan. Jag menar att minister som jobbar med jämställdhetsfrågor Linda skapa lite mer tvingande regler för detta. Birgitta Dahl gjorde mycket men sen har inte så mycket hänt. Någon form av rutavdrag för den nya familjen där man kunde få hjälp med olika praktiska ting.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: