Det här med alkohol!

Alkohol: och ena sidan de som säger att det är ett gift, och andra sidan de som säger att det är fullt av nyttiga antioxidanter, minskar risken för hjärtsjukdom och en del av livets goda! På sommaren dricks det ofta lite mer än vanligt. Har man semester tas det ofta ett glas mitt i veckan kanske både till lunch och middag. En kall öl en varm sommardag vid grillen, eller ett glas vin på en uteservering med vännerna.

Men nu när hösten närmar sig känner många att det blivit lite för mycket av det goda. Studier har också visat att det dricks mer nu i pandemitider, när man måste göra det man kan för att festa till det hemma.

Om man ser till det rent medicinska, finns det egentligen ingen andledning att dricka alls! Alkohol påverkar både signalsubstanserna i hjärnan och vätskebalansen, och kommer göra att du sover sämre och troligtvis blir bakfull dagen efter. Bakfyllan leder ofta till mer stillasittande och man blir mer sugen på pizza än selleri. I det långa loppet leder ett för stort alkoholintag till ökad risk för cancer, leverproblem, hjärt- och kärlsjukdom och skador på nervsystemet.

I Sverige definierar vi lågriskkonsumtion för friska män och kvinnor som: mindre än tio standardglas per vecka, och inte mer än tre standardglas vid samma tillfälle. Man ska också ha några dagar i veckan då man inte dricker alls. Det vi vet från forskning är att det inte finns någon klar gräns för ”riskfritt” drickande och farligt drickande, utan ju mer du dricker desto sämre är det för hälsan.

Apropå antioxidanterna är det sant att framförallt rödvin innehåller en del antioxidanter, men de kommer ju från vindruvorna, så en kost rik på frukt och grönt i alla regnbågens färger är bättre. Om man känner att ett glas vin då och då hör till livets goda vill jag bara säga: då ska du ta ett glas vin och njuta riktigt ordentligt!

Skulle du säga att du är nöjd med din alkoholkonsumption? Kanske är du sugen på att utmana dig med att göra september till en vit månad? Det vill säga en månad utan alkohol?

4 reaktioner till “Det här med alkohol!

  1. Jättebra inlägg så nyanserat o bra o det där att ta en vit månad, utmärkt förslag en sorts test om man klarat det utan sug eller beroende så kanske man är lite mer på säkra sidan

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: