När vi står inför en stressig period

Den här killen ser väldigt stressad ut!

Nu börjar augusti lida mot sitt slut, och höstterminen närmar sig. För en del har den redan börjat! Därför tänkte jag prata om ett fenomen som känns extra aktuellt nu när många ska börja jobb eller skola.

Ibland står vi inför utmaningar i livet, och ibland är vi så lyckligt lottade att vi vet om det i förväg och kan ge oss själva de bästa förutsättningarna för att klara av det. Men ofta finner jag att vi människor istället gör precis tvärtom! Låt mig förklara med ett exempel:

Låt oss säga att du fått ett nytt jobb. Du ser väldigt mycket fram emot dina nya utmaningar, men vet samtidigt att det kommer krävas mycket övertid och extrajobb i början eftersom detta är något du aldrig gjort förut. I början går det rätt så bra, men sen efter någon vecka kommer du hem och är alldeles slut! Du bestämmer dig för att avboka after worken du egentligen skulle på med dina vänner. Det blir ofta fryspizza till middag och träningen hinns inte med. Inte dina hobbys heller.

Det går ju bra en kort period, men ibland blir den här korta perioden bara längre och längre tills du inser att det inte längre är en kort period, utan så ditt liv har blivit.

Jag tänker att man också kan vända på resonemanget: om du vet att du står inför något extra krävande, kanske är det nu viktigare än någonsin att se till att göra saker som ger dig energi och inte bara tar energi? För om du aldrig fyller på din energi utan bara använder upp den kommer du förr eller senare finna dig själv körd i botten.

Om du vet att du står inför nya utmaningar: kanske ska du pröva att göra precis tvärtom? Börja med att boka in tid för din hobby, människor som du tycker om, träning eller vad det nu kan vara som får dig att må bra. Fyll frysen med goda matlådor som ger dig energi till allt du vill göra. Ge dig själv de bästa förutsättningarna du bara kan! Nu är det viktigare än någonsin att vara extra snäll mot dig själv.

Känner du igen dig eller hur brukar du göra?

En tanke på “När vi står inför en stressig period

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: