Karpaltunnelsyndrom

Idag tänkte jag prata om karpaltunnelsyndrom. Detta är ett väldigt vanligt tillstånd och kan orsaka mycket smärta som och till och med väcka dig på natten om du har otur!

Karpaltunnelsyndrom är ett tillstånd där du får besvär i händerna. Smärtor, pirrningar och domningar är till exempel vanligt. Detta beror på att det är för trångt i karpaltunneln i handleden.

Det går nämligen nerver från din ryggrad genom dina armar hela vägen ut i fingerspetsarna. På handledens insida går dessa nerver under ett ligament, precis som att de går genom en tunnel. Ibland blir det för trångt i den här tunneln och det uppstår tryck på nerverna som går där. Det är då symtom som att handen somnar, eller att det pirrar eller smärtar i händerna uppstår. En del blir också fumliga och kan få svårt att greppa. Om du funderar över hur mycket vi använder våra händer hela dagarna så kan du förstå att det kan bli väldigt besvärligt!

Diagnosen är oftast enkel att ställa baserat på det som patienten berättar och några enkla undersökningar. Många blir bra med smärtlindring och en speciell skena som hjälper dig att hålla handleden rak och på så sätt hålla tunneln öppen. I vissa fall får man göra en enkel operation och öppna upp tunneln så att trycket på nerverna försvinner.

Har du haft karpaltunnelsyndrom och behövde du operera det i så fall?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: