Hur du skapar en ny vana

Ta trapporna på jobbet!

Aha! Kanske du tänker nu. Intressant, men varför skriver du om det? Jo därför att enligt min erfarenhet är det här med att skapa sig en ny vana en oerhört underskattad väg att gå när det gäller din hälsa. Som jag skrev i förra inlägget: jag tror det är de små förändringarna i vardagen, som över tid kan utträtta stordåd!

Ofta gör vi nämligen inte alls så, utan istället börjar vi ”vårt nya nyttiga liv”. Förslagsvis på en måndag, då är det oftast färre kalas i vägen för vårt nya nyttiga liv, från och med nu förkortat ”VNNL”. Vi ska bara äta kyckling och broccoli och inga fikabröd kommer slinka ner i min mage, nehejdå! Problemet är att detta sättet ofta fallerar, därför att det bygger på din viljestyrka.

Din viljestyrka testas ju flera gånger/dag, och varje gång måste du fatta ”rätt beslut”. Och förr eller senare finner du dig i en situation där du ska välja mellan en pizza och en sallad vid ett tillfälle där du är vrålhungrig, och jag vet inte hur det är med dig men inte har jag alla gånger utbrustit: ”åh, en sallad är precis vad jag är sugen på!”.

Det finns de som klarar det, och jag lyfter på hatten inför er och blir väldigt imponerad. Men även bland dem som går ner 30 kg, finns det de som går upp alltihop igen. En orsak kan vara att man gjort sin viktresa med hjälp av sin viljestyrka, och när man har gått ner sina överflödskilon så försvinner viljestyrkan igen.

Men så, över till vanan då! Vilket var vad jag skulle prata om egentligen. Detta sättet är inte nödvändigtvis bättre, men mindre krävande och leder oftare till långsiktig förändring. Nackdelen är att det tar mycket längre tid att få resultat. Tanken är att implementera hälsosammare vanor, en efter en. Tricket är att de ska vara så enkla att genomföra att allt motstånd är meningslöst. Vi pratar små, små myrsteg här! Tanken är att det ska vara så enkelt att du garanterat lyckas.

Exempel på vanor du kan lägga till:

  • Försök få in någon frukt eller grönsak till varje måltid, och ja: en persiljekvist på tonfiskmackan räknas
  • Drick ett stort glas vatten innan du äter
  • Ta trapporna istället för hissen på jobbet
  • När du känner att du blir stressad och pulsen ökar: ta tre djupa andetag in genom näsan och ut genom munnen
  • Har du en gömma med godis eller chips hemma? Flytta den till ett skåp högre upp så du behöver en pall för att nå den
  • Är du storrökare, plocka bort EN cigarett/dag
  • Gör en armhävning varje måndag
  • Pröva ett nytt recept

Listan kan ju göras hur lång som helst och bara fantasin sätter gränserna. En generell regel är att det tar 30 dagar att förändra en vana, men det finns de som gör det både snabbare eller långsammare. Men börja med en förändring, och när du märker att det går per automatik utan att du ens behöver reflektera över det tar du nästa punkt på din lista.

Långsam och trägen vinner heter det ju, men vad tycker du? Föredrar du detta eller VNNL? Vad skulle du börja med?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: