Ta hand om dina fötter!

Såhär i sommartider tycker jag det är dags att sänka blicken, alltså ner till dina fötter! Efter en lång vinter och en kall vår med tjocka stövlar har de äntligen släppts fria igen.

Sommaren är en tid när dina fötter har det extra tufft. Man kanske bränner sig i sanden eller i solen, eller eventuellt på en brännmanet. Man går i öppna sandaler och får in grus och stenar som ger skoskav. Går du mycket barfota kan du utveckla förhårdnader, för att inte tala om när vi trampar på något vasst.

Dina fötter är faktiskt en av de viktigaste kroppsdelarna att ta hand om! Det pratas ofta om hjärngymnastik, och det är inte fel, men våra fötter som bär oss varje dag tycker jag förtjänar lite mer uppmärksamhet.

Det många inte vet är att fotsår är en väldigt vanlig orsak till infektioner som sedan sprider sig i kroppen. Svampinfektioner får ofta fäste i fötterna först och sen på andra ställen. När vi blir äldre får vi ofta sämre känsel i just fötterna. Det kan göra att du inte ser sår eller infektioner förrän de har pågått en lång tid. Även vitaminbrist eller diabetes kan orsaka sämre känsel i fötterna.

Om du har nedsatt känsel, diabetes eller är över 60 år rekommenderar jag dig att gå på fotvård regelbundet. Förutom att det brukar vara väldigt trevligt så kan en fotterapeut ta bort till exempel förhårdnader eller vassa naglar innan sår uppstår. Att förebygga sår är alltid lättare än att läka dem när de redan uppstått! De kan också lättare se sår eller infektioner under fotsulan eller mellan tårna där det ofta missas.

Så unna dig att gå på fotvård! Eller gör det hemma själv för all del, om du föredrar det. Brukar du gå på fotvård?

2 reaktioner till “Ta hand om dina fötter!

  1. Jättebra inlägg o man ska verkligen vara rädd om sina fötter, utan dem man står sig slätt 😊skall absolut unna mig fotvård regelbundet Tack för bra råd. Faktum är att man har lika mycket muskler i foten som i handen och man borde sköta sina fötter lika väl som sina händer 😘

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: