Är veganism en nyttig kosthållning?

Veganer äter inget som kommer från djur, inte heller tex ägg och honung

Detta upphör aldrig att fascinera mig. På ena sidan har vi människor som brinner för en vegansk kosthållning, oavsett om det är på grund av etiska skäl, hälsoskäl, miljöskäl eller något annat. På andra sidan de som hävdar att du blir undernärd och får proteinbrist. Så vem har då rätt? Som vanligt är svaret sällan enkelt!

Om vi tittar på vad forskningen säger, så kan man se att de som äter en växtbaserad kost har lägre förekomst av till exempel hjärt- och kärlsjukdomar. Vi vet också att processat rött kött kan öka risken för vissa typer av cancer, och veganer äter ju per definition inte det. Så borde vi då rekommendera denna kosthållning till alla? Nej, troligen inte.

Vi vet att de som äter en helt vegansk kost måste ta tillskott av vitamin B12, eftersom det inte går att få i sig tillräckligt från enbart vätxter. Aha! Ropar någon. Jag visste det! Brister! Jovisst, men samtidigt kan man få B12-brist även om man äter kött, så där ligger inte hela sanningen. Det här med proteinbrist är inte heller helt solklart. För de allra flesta som äter en varierad vegansk kost är det inte möjligt att få proteinbrist. Men har du specifika behov kan det bli svårare. Vill du kanske bygga muskler? Eller har du genomgått en stor operation och går igenom en lång läkningsprocess? Då har du större proteinbehov än normalt och behöver kanske faktiskt få hjälp med kosten.

Då är ju frågan: vill du äta en vegansk kost och ta tillskott? Eller äta kött och inte ta tillskott? Vad skulle du välja?

2 reaktioner till “Är veganism en nyttig kosthållning?

  1. Lite av allt tror jag är bäst. Vad är Du sugen på? Varför? Talar kroppen om något för Dig?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: