Varför du ska börja lyfta vikter när du pensionerar dig

För ett tag sen skrev jag ett inlägg om myten om vardagsmotionen och de 10 000 stegen. Där var det någon som kommenterade på om det var farligt att löpträna som äldre. Det inspirerade mig till dagens inlägg!

Det är som en grundregel inte farligt att springa som äldre, det finns 80-åringar som springer maraton! Men det många inte vet är att det också är superviktigt att bygga muskler.

Från 30-årsåldern börjar vi tappa muskelmassa. Det är en naturlig del i att åldras och märks inte av i början. Men tappar man 1-2% av sin muskelmassa/år kommer det så småningom påverkar dig. När du pensionerar dig har detta alltså pågått i 35 år!

Förutom att du blir svagare är det förödande för hälsan. Dina muskler hjälper dig hålla balansen, detta kommer alltså öka risken för fallolyckor, vilket i sin tur ökar risken för frakturer. Så börja lyfta vikter! Det går även utmärkt att göra hemma, om man inte har lust att gå på gymmet.

Bygger du muskler och hur gammal är du?

4 reaktioner till “Varför du ska börja lyfta vikter när du pensionerar dig

  1. Precis som jag svarade i Underbara Claras inlägg; att äldra bör styrketräna 🙂 Jag försöker påminna svärföräldarna om det ibland.

    Gilla

    1. Åh vad roligt! 😀 Pilates är en jättebra träningsform, och fokuserar mycket på corestyrka som är så viktigt. Jag har själv jobbat som pilatesinstruktör så det ligger lite extra varmt om hjärtat! ❤

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: