Fästingar

Faktiskt inte en fästing, men rätt lik ändå!

Det pratas mycket om vaccin i år, men inte mot TBE. Trots att det spås bli ett riktigt fästingår.

Fästingar är ett litet spindeldjur som kan bita sig fast och suga blod. Egentligen föredrar de andra djur till exempel rådjur, men kan råka sätta sig på människor. Det är vanligast på sommaren eftersom de är mer aktiva och vi människor är mer ute i naturen. Men jag har diagnosticerat fästingbett även när det låg snö ute! De kan vara aktiva så länge det är några plusgrader.

Fästingar kan bära på sjukdomar, som tar sig in i vår kropp när de biter. Man brukar tala om TBE (hjärninflammation) och borrelia. Båda dessa kan ge svåra och långvariga sjukdomstillstånd och kan dessutom vara kluriga att diagnosticera.

Om du blir biten av en fästing: plocka bort den så snart som möjligt! Ju längre den får sitta desto större risk att den råkar föra över eventuella smittor till dig. Se till att du får bort hela, ibland får man bara bort delar av fästingen och huvudet sitter kvar i såret och fortsätter suga blod.

Gå gärna igenom kroppen på kvällen om du varit mycket ute i högt gräs eller där det finns mycket fästingar. Var noga att titta i hudveck som till exempel i ljumskarna, i armhålorna eller under brösten för kvinnor. Fästingar gillar att sitta där det är varmt. Använd en spegel eller be någon om hjälp så blir det lättare. Har du blivit biten av en fästing: håll koll på platsen. Blir det ett utslag runtom som växer sig större bör du ta kontakt med din vårdcentral för bedömning. Ett tips kan vara att rita med en bläckpenna runt det röda området så har du koll på om det blir större.

De goda nyheterna är att det finns jättebra vaccin mot TBE, har du risk för fästingar så se till att ta det! Det krävs några doser men sen har du skydd i flera år. Även barn över 1 år kan ta vaccin. Har du blivit smittad med borrelia brukar du få ett speciellt sorts utslag, om det diagnosticeras direkt och behandlas med antibiotika minskar du risken för att få långvarig och svår borreliainfektion. Som alltid: att förebygga svåra infektioner är lättare än att behandla när de väl uppstått.

Har du vaccinerat dig mot TBE?

4 reaktioner till “Fästingar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: