Artros

Simning är bra vid artros!

Artros: otroligt vanligt och en av de vanligaste orsakerna till att man behöver någon slags protes till exempel i höften eller knät.

Artros är ett tillstånd där brosket i leden förstörs. Brosk är ett ämne som finns på vårt skelett där två skelettdelar möter varandra till exempel där vårt lårben möter vårt höftben. Brosket gör att de två skelettdelarna glider mot varandra istället för att skava. Vid artros skadas brosket och man får symtom som smärta och stelhet. Detta kan ske både i stora leder som i höft eller knä eller i små leder som i fingrarna.

Artros kan bero på många saker, inflammation, tidigare skador och ibland vet vi inte riktigt varför det uppstår. Typiskt är att smärtan ofta kommer vid eller efter rörelse. Det går också ofta lite upp och ner i perioder så att man ibland behöver ta smärtstillande och ibland klarar sig utan. Det är också vanligt att leden blir svullen och varm och vätskefylld.

För kallades detta ofta för ”förslitning”. Det var inte ett jättebra namn, eftersom det lät lite som att patienten själv hade slitit ut sitt onda knä, så var det ju inte. Många blev också tyvärr rädda för att röra sig för att inte slita mer på leden. Nu vet vi att rörelse inte är skadligt, tvärtom. Speciellt rörelse som är skonsamt mot lederna som till exempel simning och cykling är bra. Det allra bästa brukar ändå vara att gå till en sjukgymnast och få hjälp med speciellt utformad träning som stärker upp muskelrna kring leden och på så sätt hjälper till att avlasta den.

Har du drabbats av artros och vad fick du för hjälp för att minska smärtan?

5 reaktioner till “Artros

  1. Du skriver så enkelt så att man lätt förstår o många bra tips. Ett jag också tycker kan vara bra är en ljudbok ex 30 minuter när man ska sova. Bor man ensam kan man sätta på TV så lågt att det inte stör men kan distrahera oönskade tankar

    Gilla

  2. Väldigt värdefulla o kloka tankar kring artros. Fr.a tänker jag på vikten av träning o vad som kan vara bra träning. Du är duktig på att ta bort tabu kring symptom och sjukdomar

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: