Sömn del 3 – vad kan du göra åt dina sömnbesvär?

Den här sängen ser inbjudande ut!

Vill du börja med sömn del 1 och 2, så gör det!

Ibland brukar man prata om sömnhygien. Det finns hela böcker och kurser om detta ämne. Ändå är det förvånansvärt många som aldrig har hört talas om det. Det handlar om vad man kan göra själv för att sova bättre. Igen hjälper det att fundera över vad det är som besvärar dig. Är det att du har svårt att somna, tankarna maler? Vaknar du på natten eller vaknar du tidigt och kan inte somna om?

För det första tycker jag du ska ta dig en titt i ditt sovrum, hur ser där ut? Är det stökigt och rörigt och gör dig matt bara du kommer in där? Om du känner igen dig är det viktigt att sovrummet är en plats där du blir glad av att komma in i och där du kan slappna av. Sovrummet ska vara en skyddad zon. Helst ska alla skärmar vara portförbjudna, speciellt TV. Försök undvika att arbeta eller äta i sovrummet utan använd det bara till att sova i.

Om du inte känner igen dig i allt detta och inte heller har något i livet som stressar dig och som du ligger och tänker på kan det vara läge att hjälpa kroppen att slappna av. Här är ju ett glas varm mjölk till kvällen en klassiker, tillsammans med en smörgås med kalkon på. Lavendel är också avslappnande och kan hjälpa dig att bli lite dåsig så att du kan somna. Det finns i olika varianter, som te, doftpåsar att lägga under kudden eller en spray att spraya på lakanen. Magnesium kan också hjälpa dig att slappna av, du kan pröva att äta en banan, eller bada i havet! Kroppen kan faktiskt absorbera magnesium genom huden från havsvatten. Även om det är få av oss som har tid och möjlighet att bada i havet varje kväll. En del tycker faktiskt att lugnande musik kan hjälpa, även om man brukar rekommendera att det är tyst. Men för en del kan det hjälpa att ha något att fokusera på när tankarna snurrar.

Har du svårt att somna trots att du är trött skulle jag tipsa dig om att se över din kväll. Helst ska man inte titta på några skärmar minst ett par timmar innan du går och lägger dig. Försök gå och lägga dig vid samma tid varje dag, efter ett tag kommer det hjälpa kroppen att somna vid den tiden. Kaffe vet vi ju gör dig piggare, men vad många inte vet att effekten från kaffe oftast håller i sig i 12 timmar, så egentligen bör du inte dricka kaffe under dagen alls! Träning kan också göra dig piggare, så undvik det precis innan du går och lägger dig.

Vaknar du på småtimmarna kan du fundera över hur du känner dig när du vaknar? Vaknar du stressad och uppe i varv? Ligger du och tänker på jobbet eller på relationen som är på upphällningen? Då är det kanske där skon klämmer. Är du pigg och utvilad fast du vaknar kl 4, då är det kanske så din kropp vill sova. När vi blir äldre minskar vårt sömnbehov och det är något helt normalt. Men är du trött så kan du hjälpa kroppen att sova vidare med vissa knep. Försök hålla fasta rutiner på kvällen, så du lär kroppen att det är natt och du ska sova. En del tar till exempel ett varmt bad varje kväll. Avslappningsövningar är väldigt bra, de kan man även använda sig av när man vaknar på natten för att försöka somna om. Se till att sovrummet är mörkt och svalt så du inte vaknar av att du är för varm eller för kallt. En del har bra effekt av tyngdtäcke, det kan vara värt att testa.

Det finns fler tips, men någonstans måste man sätta punkt! Eller utropstecken. Vad brukar hjälpa dig att somna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: