Sömnen del 2 – när sömnen strular

Ligger du också och vrider och vänder dig i sängen?

För dig som missade förra inlägget där jag pratar allmänt om sömn, läs det gärna här! I denna delen tänkte jag börja prata om sömnbesvär.

Sömnbesvär är så otroligt vanligt och frustrerande för många. För att påminna om mitt inlägg om hälsa, man vill ju alltid vara pigg, eller hur? Inte sällan träffar jag människor som sovit dåligt ett tag och sen tagit en sömntablett från sin fru och sovit otroligt gott. Sen kommer de och vill ha ett eget recept. Men sanningen är att man måste veta lite mer om personens sömnbesvär eftersom det finns många olika typer.

Jag tycker man för det första måste bena ut vad som egentligen är problemet. Har du svårt att somna? Ligger du och vrider och vänder dig en lång stund? Vaknar du upp på natten? Kanske flera gånger? Eller vaknar du kanske i småtimmarna och kan inte somna om?

Olika sömntabletter verkar på olika sätt. En del gör att du somnar, men effekten avtar efter några timmar. Har du problem med att du vaknar på småtimmarna kommer sådana tabletter inte hjälpa särskilt bra. En del håller i sig fler timmar och kan därför hjälpa mot uppvaknanden, men kan och andra sidan göra dig dåsig dagen efter. En del som ligger och vrider och vänder på sig har bra effekt av tabletter som snarare är lite lugnande än rena sömntabletter.

Man måste också fundera på om det är något kroppsligt som gör att sömnen inte fungerar. Har du smärtor som håller dig vaken eller gör att du vaknar upp när du vänder dig i sömnen? Har du sura uppstötningar som gör ont när du lägger dig ner? Måste du gå upp och kissa på nätterna? En kvinna jag mötte hade så svårt kaffeberoende att hon vaknade på natten och var tvungen att gå upp och dricka kaffe för att kunna somna om!

För att gå tillbaka till exemplet i början av inlägget så händer det att patienter har vaknat upp på småtimmarna och inte kunnat somna om. Då har de tagit sin frus sömntablett, som snarare är en talett som hjälper dig med insomning. Då har de ju somnat, eftersom det är så tabletten fungerar! Men att ta den på kvällen gör ingen nytta om patienten inte har problem med att somna. Det enda som händer är att kroppen blir beroende av sömntabletter till slut.

Detta var del 2 om sömnen. Om detta kändes tröstlöst (eller var det sömnlöst?), så misströsta inte! I nästa inlägg ska vi prata lite om vad man kan göra åt det!

En tanke på “Sömnen del 2 – när sömnen strular

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: