Det här med sömn, sömncykler, sömnhygien och varför din frus sömntabletter kanske inte är bra för dig – sömnen del 1!

Denna bebisen verkar i alla fall inte ha några sömnproblem!

Efter att ha startat denna bloggen med några inlägg tänkte jag nu dyka ner i den första följetången för den här bloggen! Och jag tänkte börja med: sömn! Varför då då, kanske du tänker. Jo, för att sömn är en sån otroligt viktig byggsten för vår hälsa. Jag skulle nog våga påstå att det är den viktigaste av alla.

Vi vet att man dör efter några dygn om man inte får sova. Vad dör man av då? Svåra infektioner. Det visar oss att sömnen är jätteviktig för immunförsvaret. Den är också viktig för att kroppen ska ha en chans att reparera sig. Vill du bygga muskler måste du få tillräckligt med sömn, annars får du en väldigt lång uppförsbacke. Vid tillstånd som depression och utmattning spelar ofta sömnproblem in. Inte sällan får jag höra: ”jag hade haft det stressigt under en längre period, men när sömnen började strula fallerade allt”.

Man brukar ju prata om 8 timmars sömn, men i själva verket är det bara en grov generalisering. Vi vet att sömnbehovet hos en vuxen varierar väldigt mycket mellan olika individer. En del klarar sig på 6 timmar/natt, en del behöver kanske sova 9 timmar/natt. Vi vet att sova mer än 10 timmar/natt är associerat med ökad risk för sjukdom som till exempel depression. Dock kan man inte säga att för mycket sömn leder till depression, om ni minns inlägget om A, B och C. Det många inte vet är att sömnbehovet ofta sjunker med åldern. Så märker du att du börjar vakna på småtimmarna kanske det är en naturlig del i att bli äldre.

För att vi ska kunna prata om sömnproblem och vad man kan göra åt det tänkte jag börja med att beskriva sömnen.

När vi sover går vi upp och ner i medvetande, detta kallas för sömncykler. Det betyder att vi ibland sover djupare, och ibland ytligare. Den ytligaste sömnen kallas för REM-sömn. REM står för Rapid Eye Movement (snabba ögonrörelser på svenska). Detta för att ögonen rör sig här och det är också i REM-sömnen man drömmer. Man vill helst vakna när man befinner sig i REM-sömn eftersom man då tenderar att känna sig piggare.

Detta var lite bakgrund till sömn, i nästa veckas inlägg tänkte jag börja prata om olika typer av sömnproblem. Fortsättning följer!

En tanke på “Det här med sömn, sömncykler, sömnhygien och varför din frus sömntabletter kanske inte är bra för dig – sömnen del 1!

  1. Såå spännande och intressant ja sömnen är Såå viktig. Man kan t.o.m använda brist på sömn som ett tortyrredskap. Och att sömnbehovet minskar med ökande ålder var också spännande ny kunskap. 😍😍😍

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: