Kroppen är inte bara fysisk

Vad bär du i din ryggsäck som påverkar din hälsa?

Ibland kan jag känna att vi glömmer bort att kroppen inte bara är fysisk. Med risk för att bli lite filosofisk måste vi komma ihåg själen. Om du inte tror på en själ, kanske du vill kalla det medvetande, eller känslor. Känslor tror jag vi alla kan hålla med om att vi har!

Oavsett vad man vill kalla det så påverkar det kroppen. En del påstår att det inte är sant. Jag vill hävda att det är ett faktum. Har du levt under långvarig stress kan du utveckla symtom som sömnlöshet, förstoppning eller diarré, utmattning, depression eller återkommande infektioner. Känslan av stress leder till fysiska symtom.

Det finns ett tillstånd som heter Takotsubo kardiomyopati, eller ”brustet-hjärta-syndrom”. Det är ett tillstånd när hjärtat plötsligt blir svagt, och misstas ofta för hjärtinfarkt. Detta förekommer oftast hos kvinnor i övre medelåldern när de utsätts för en tragisk händelse, som till exempel att förlora någon närstående. Sorgen påverkar alltså hjärtfunktionen. Eller som en kvinna jag träffade som hade en otroligt svårinställd diabetes. Hon visade sig leva i en våldsam relation. När hon fick hjälp att ta sig ur relationen kunde hon så småningom bli av med sina insulinsprutor!

Listan kan göras hur lång som helst. Poängen är att man ibland måste förändra saker som inte har med din fysiska kropp att göra för att förbättra sin hälsa. Oavsett om det är att säga upp sig från ett jobb som gör att du mår dåligt, lämna relationen som inte går att rädda eller prioritera om för att kunna lägga mer tid på din hobby eller nära och kära. Det kan vara jättesvårt, men bara du kan ta första steget.

Har du något i ditt liv som påverkar din hälsa?

2 reaktioner till “Kroppen är inte bara fysisk

  1. Så klokt det gäller verkligen att ha en holistisk syn på människan och förstå att kropp o själ hänger ihop. Smärta kan ex utlösas av ångest o många psykiska symptom kan manifestera sig med olika kroppsliga symptom. Vår hudkostym kan också avspegla både kroppsliga o själsliga symptom.
    Lita på magkänslan
    Lyssna inåt
    Livet är en gåva o det går inte i repris. Så det gäller att fånga dagen o göra det bästa av varje stund

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: