Har du råd att bli sjuk?

Idag ska jag prata lite privatekonomi. Det låter kanske konstigt att göra det på en blogg som handlar om hälsa, men det finns en förklaring!

Tyvärr möter jag oftare än jag skulle vilja människor som faktiskt inte har råd att vara sjuka. Det kan se lite olika ut. Vissa lever precis på gränsen för vad de klarar av ekonomiskt, och att bli sjukskriven och bara få ut 80% av sin lön skulle göra att de hamnar hos kronofogden. Det är inte roligt att möta en människa som är sjuk och vilja skriva en sjukskrivning men patienten tackar nej och jobbar i alla fall eftersom hen inte har råd att vara hemma.

Det många inte heller vet är att det kan ta flera månader att få ut ersättning från försäkringskassan. Vi lever i ett fantastiskt samhälle där vi alla hjälper varandra ekonomiskt när vi blir sjuka. Men det kan ta tid. Det har hänt att patienter har ringt mig i tårar efter att ha stått helt utan inkomst i flera månader. Detta skapar så mycket stress helt i onödan, när man istället borde lägga all sin energi på att bli frisk.

Det finns en tunmregel om att man ska ha 3-6 månaders utgifter på ett konto som man inte ska röra. Detta kan vara det som gör att du kan sova gott på natten om du blir sjuk. Det är inte alla förunnat att kunna ha det, men det kan vara bra att fundera på vad som skulle hända om du plötsligt skulle trilla och bryta benet. Skulle du klara att stå utan inkomst en månad? Att fundera på detta när du är frisk är lättare än när du redan blivit sjuk.

Inte minst nu i Corona-tider har det blivit tydligt att vem som helst, även tidigare unga och friska, kan drabbas av långvariga sjukskrivningar.

Har du funderat på vad som skulle hända om du blev sjuk?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: