Vad är antioxidanter?

Vem skulle inte vilja smaka på det här?

Har du hört ordet antioxidanter? Men vad är det egentligen? Och varför ska vi äta det?

Frukt och grönt brukar vara det allra första man nämner när man pratar om mat som innehåller antioxidanter, och något av det som innehåller allra mest antioxidanter är bär. Men även i mörk choklad, grönt te och rödvin hittar man antioxidanter.

För att förstå vad antioxidanter är bra för måste vi först prata lite om oxidativ stress. När vi andas in syre kommer syremolekylerna inte bara syresätta kroppen, utan de kommer tyvärr också bilda något som heter reaktiva syreradikaler. Detta är ämnen som kan skada kroppens celler. Då använder sig kroppen av antioxidanter för att neutralisera dessa syreradikaler. Det är därför de kallas för anti-oxidanter (det betyder ungefär mot syre). Flera olika vitaminer fungerar till exempel som antioxidanter.

Det finns många olika antioxidanter, och det är därför man brukar prata om att ”äta regnbågen”. Med det menar man att frukt och grönsaker som har olika färger har olika typer av antioxidanter i sig och ju fler olika sorters färger du äter desto fler olika typer av vitaminer och antioxidanter äter du. Så en färgrann sallad är perfekt! Kanske vill du pröva mitt recept på grönkålssallad?

Brukar du sträva efter att ”äta regnbågen”?

6 reaktioner till “Vad är antioxidanter?

  1. Vilket fint inlägg så bra förklaring vad antioxidanter gör och varför det är bra. Regnbågen också jättebra beskrivning, ska ha med mig det när jag handlar i framtiden 😊

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: