Myten om vardagsmotionen och de 10 000 stegen

Vi har alla hört det: de 10 000 stegen vi ska sträva efter att nå varje dag. Gå av bussen en station tidigare, ta trapporna istället för hissen och skicka dina utskrifter till skrivaren längst bort på kontoret istället för den som är närmast. Jag ska nu problematisera detta.

Varför då, tänker kanske du. Varför kan vi inte bara enas om att det är bra att röra sig och att röra sig lite är bättre än att inte röra sig alls? Javisst, men varifrån kommer egentligen detta med 10 000 steg? Är det då grundat på forskning eller beprövad erfarenhet? Nej, faktum är att det från början hittades på av en japan som sålde stegräknare. Och vilken genialisk idé sen! Han började sälja stegräknare som aldrig förr, 10 000 var liksom en rund och behändig siffra att komma ihåg.

Men är det då så att din hälsa kommer förbättras dramatisk om du går 10 001 steg istället för 9999? Tyvärr inte… Idag tror vi mer på att ha en aktiv vardag än att gå ett visst antal steg. Dessutom vet vi att det är viktigt att också få upp pulsen ett par gånger i veckan.

Med det sagt kan det absolut finnas fördelar! För de som är väldigt stillasittande kan det kännas helt ouppnåeligt att ens få upp pulsen. Då kan små delmål som är lätta att mäta med en stegräknare vara lättare. Och lite rörelse är bättre än ingen rörelse alls! För den tävlingsinriktade kan stegräknare och pulsklockor motivera en att röra på sig.

Vad är då problemet? Varför skriver jag ens ett blogginlägg om detta? Jo för att tips som ”ta trappan istället för hissen” ofta kommer upp när man pratar om viktnedgång, och det är här jag ofta upplever en förvirring. Många tänker: ”ja men jag har ju rört mig så mycket idag, tagit trapporna både hemma och på jobbet!” och det slutar med att de tar sig en extra kanelbulle till fikat. Detta kan inte sällan resultera i en viktuppgång! Sanningen är att lite rörelse är bättre än ingen rörelse, men för att få några effekter på vikten krävs det nästan alltid mer än så. Studier har visat att det är mer effektivt att lägga om kosten i första hand, snarare än att börja motionera först.

Vad säger du? Strävar du efter att nå 10 000 steg/dag?

3 reaktioner till “Myten om vardagsmotionen och de 10 000 stegen

  1. Verkligen tänkvärt men hur är det att börja springa när man är pensionär, kan det vara farligt med pulshöjande då?

    Gilla

    1. Nej det är inte farligt så länge man är frisk för övrigt! Däremot är det viktigt att också träna styrka och balans, kanske får skriva ett inlägg om det framöver?

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: