A, B, C – du är mina tankar

Varför börjar jag dagen med en gammal dänga av Anna Book? Ska jag nu påstå att sjungande förlänger livet? Kanske det, om du blir glad av att sjunga! Men det är inte vad detta blogginlägget ska handla om. Utan något jag har tänkt mycket på: om A ger B, ger B A? Och var passar C in i bilden? Låt mig förklara!

Ibland märker jag att det lätt blir förvirring om det här med orsak och verkan. För att ta ett exempel: för ett par år sedan läste jag i läkartidningen att patienter som genomgått en gastric bypass operation (magsäcksoperation) hade lägre förekomst av hudcancer. Det är lätt att dra slutsatsen att om du gör en gastric bypass operation minskar du risken för hudcancer.

A -> B

Men det låter ju konstigt, hur skulle det gå till egentligen? Eller är det kanske tvärtom? Personer som får hudcancer kanske har svårare att gå upp i vikt?

B -> A

Det vi ofta glömmer bort att tänka på är att det kan finnas ett C med i bilden! Med det menar jag en okänd faktor som påverkar både A och B.

A <- C -> B

Bara för att det verkar vanligare att A och B förekommer samtidigt så betyder det inte nödvändigtvis att de påverkar varandra. Det vill säga det betyder inte att har du drabbats av hudcancer kan du inte gå upp i vikt. Eller att om du är överviktig kan du inte få hudcancer. Detta verkar ju logiskt, men ändå ser man ofta den här typen av argument när det handlar om hälsa.

Vad säger du? Har du stött på detta fenomenet någon gång?

5 reaktioner till “A, B, C – du är mina tankar

  1. Jättebra inlägg det finns inget som man kan ljuga så mycket med som statistik. O confounding fastors finns det gott om. Kör man tillräckligt stora antal så kan man nästan få samband med vad som helst. Så var kritisk till allt Du läser o ser.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: