Grönkålssallad

Med tanke på förra inlägget om medelhavskost så tänkte jag bjuda på bloggens första recept, nämligen en grönkålssallad!

När jag var liten skydde jag grönkål som pesten. Eller var det peston? Hur som helst! Min vändpunkt kom när jag fick det här tipset: hacka grönkålen i mindre bitar, massera den tillsammans med citronsaft tills den mjuknar och låt stå i minst en kvart. Genialiskt! På något sätt gör citronsaften grönkålen mjukare och mer som vanlig sallad. Sen går den att variera i all oändlighet.

Ibland har jag valnötter och apelsin i. Ibland granatäpplekärnor och fetaost. Men den som jag nog tycker allra bäst om är den här. Med denna salladen har jag vunnit över även den mest inbitne grönsaks-skeptiker. Tricket är att hacka ganska smått så man slipper tugga på ett stort grönkålsblad i all evighet.

  • Ca 200 g grönkål
  • Saften från en 1/2 citron
  • 1 liten rödlök
  • 1 äpple
  • 1 stjälk selleri
  • 1 kryddmått salt
  • 1 matsked olivolja

Skölj grönkålen och riv av bladen från den tjocka nerven i mitten. Hacka dem i små bitar. Eller så gör du som jag brukar göra och bara köper grönkål i påse som redan är sköljd och hackad i bitar. Då öppnar du bara påsen och häller ner den i en skål. Välj själv! Häll på citronsaft, salt och olivolja och massera väl med händerna. Man kan också banka på den med en mortel eller en sked. Har du barn är detta ett ypperligt tillfälle för dem att ”hjälpa till”. Det kan liksom inte bli fel!

Under tiden kan du finhacka rödlök, äpple och selleri och hälla ner i skålen. Rör runt och ät!

Vad tycker du? Lät det gott eller skyr du också grönkål som peston?

En tanke på “Grönkålssallad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: