Hjärtinfarkt och medelhavsdieten

Jag brinner för att alla ska kunna leva en livsstil som är så rimlig och hälsosam som är möjligt för just dig. Det jag ska skriva om nu är en av anledningarna till att jag startade den här bloggen från början, eftersom jag hade önskat att alla som har fått en hjärtinfarkt skulle få den här informationen. Men nu får jag göra mitt bästa för att sprida den till så många som möjligt istället!
Medelhavsdieten är en typ av kosthållning som är vanlig runt medelhavet. Den är rik på grönsaker, frukt och bönor. Den är också rik på fleromättade fetter, dvs fetter som finns i tex olivolja och fet fisk. Det som inte ingår är tex processade livsmedel.
För många år sedan nu reagerade vissa forskare på att hjärt- och kärlsjukdomar var mycket mindre förekommande inom vissa områden (du som läste mitt inlägg om De blå zonerna känner nog igen dig). Man ville veta om det kunde ha med kosten att göra. Man samlade ihop en grupp människor som fått sin första hjärtinfarkt och de lottades till två grupper. Ena gruppen (303 patienter) fick fortsätta leva som vanligt, och den andra gruppen (302 patienter) fick hjälp att lägga om kosten till en medelhavskost. Efter 27 månader hade detta hänt: 33 patienter i kontrollgruppen hade fått en ny hjärtinfarkt, samtidigt som bara 8 patienter av de som lagt om sin kost fått en ny hjärtinfarkt.
Därefter har flera studier visat att den här typen av kost minskar risken för hjärtinfarkt både hos de som har haft en hjärtinfarkt men även för helt friska individer. Även om det som vanligt är väldigt svårt att bevisa något när det handlar om forskning kring kost så tror man att det finns ett samband.
Då kan man ju tro att alla som får en hjärtinfarkt i Sverige får den här informationen? Det är ju faktiskt fler än 20 000 individer varje år. Tyvärr inte, i praktiken är det inte alla som får det, och framförallt kan det ju ta tid att lägga om en kost man har haft hela livet. Att tex få chans att träffa en dietist regelbundet under en längre tid kan vara till hjälp för att klara av det. Just efter man blivit sjuk kanske är då man är som mest motiverad att förändra saker.


Har du fått en hjärtinfarkt och fick du i så fall hjälp att förändra dina riskfaktorer?

En tanke på “Hjärtinfarkt och medelhavsdieten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: