Hälsa – svartvitt eller en glidande skala?

Inom västerländsk medicin finns det en tendens att tycka om struktur och definiera vad som är sjukt eller friskt, se till exempel mitt inlägg om ”Är du frisk enligt dig eller din doktor?”. Många kan tycka det känns som ett väldigt svartvitt sätt att tänka, men vad man kanske glömmer då är att det finns en poäng bakom. För att kunna forska på sjukdomar och behandlingar måste vi kunna definera vad vi menar när vi använder oss av vissa ord. Om du och jag gör varsin studie på patienter med depression men har helt olika definitioner av vad depression är kan vi inte jämföra våra resultat med varandra. Hela den moderna medicinens fantastiska framsteg de senaste 100 åren hade inte varit möjliga utan det här sättet att arbeta på.

Som med de flesta saker finns det ju också en baksida av myntet. De som inte mår bra, men inte tillräckligt dåligt för att uppfylla kriterierna för någon diagnos kan ibland hamna mellan stolarna. Och även för de som uppfyller kriterierna kan det finnas stor spridning mellan patienterna. Man har då försökt nyansera bilden.

Ett exempel på detta är diabetes typ 2, eller åldersdiabetes. Först enades man om hur den skulle definieras. Sen insåg man att det fanns patienter som inte uppfyllde kriterierna för diabetes typ 2 men som ändå hade en nedsatt glukostolerans. Då började man prata med ”pre-diabetes”, eftersom man ville hitta dessa patienter och hjälpa dem att slippa utveckla diabetes i framtiden.

Inom österländsk medicin pratar man mer om obalanser, man vill hitta och åtgärda dem innan de blir en manifest sjukdom. Där är detta synsättet redan etablerat och hälsa ses mer som en gråskala än något svart-vitt.

Vad säger du? Är du sjuk eller frisk eller rentav någonstans mittemellan?

2 reaktioner till “Hälsa – svartvitt eller en glidande skala?

  1. Mycket kloka synpunkter. Dessa båda världar skulle nog kunna lära mycket av varandra om man ödmjukt lyssnade o lärde av varandra. Akupunktur är ju ett sådant exempel dom vi nu kan vetenskapligt förklara o då acceptera inom skolmedicinen. Glöm inte att nästan alla våra cytostatika för att bekämpa cancer kommer från naturen ursprungligen och våra kloka gummor förr i tiden lärde sig från tidigare generationer hur man skulle behandla o läka sjukdom. Alla har vi nog lite skavanker här o där men man får lära sig att leva med dem o vara tacksam för det man har o vad man är.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: