Är du frisk enligt dig eller din doktor?

Idag tänkte jag ta upp en fråga som skapar mycket frustration hos både de som söker sjukvård, men också de som sitter vid andra änden av bordet, det vill säga sjukvårdspersonalen. Jag har berört det lite i ett tidigare inlägg: ”Vad är hälsa?”, och den frågan är: är du frisk enligt dig eller din doktor?

När man söker sjukvård söker man oftast inte med en diagnos utan ett symtom. Det vill säga man söker inte med lunginflammation utan med hosta och feber. Doktorer är väldigt starkt drillade i att ställa frågor kring symtom, ställa en diagnos och sen sätta in rätt behandling. I det här fallet lunginflammation, där rätt behandling är antibiotika. Så långt så bra, det tror jag de flesta kan hålla med om.

Problemet är när det inte är så enkelt. Ett klassiskt exempel är trötthet, en otroligt vanlig orsak till att man söker sin vårdcentral. I många fall finner man ingen fysiologisk orsak till tröttheten. Man letar högt och lågt men alla labbprover är normala och alla undersökningar likaså. Doktorn kanske då säger: ”jag finner ingen fysiologisk orsak till din trötthet”. Betyder det att patienten är frisk? Många upplever en stor frustration i detta, åt båda håll. Svar som: ”ja men varför är jag då så trött?” är vanliga. Men tyvärr kan vi inte alltid förklara patientens symtom eller sätta in en behandling. Enligt din journal är du ”frisk” men du känner dig sjuk. En del känner sig misstrodda, som att symtomen är påhittade. Men så är det ju inte. Det finns bara ingen fysiologisk orsak som vi kan upptäcka med de undersökningar som finns tillgängliga idag.

Vissa sjukdomar har vi inte heller upptäckt än. Diagnosen utmattningssyndrom accepterades så sent som 2005 av socialstyrelsen. Betyder det att ingen drabbades innan dess? Givetvis inte, bara för att vi inte har en diagnos att ställa betyder det inte att den inte finns.

Har du upplevt att du inte mår bra men att du inte har fått gehör av din doktor?

3 reaktioner till “Är du frisk enligt dig eller din doktor?

  1. Jättebra inlägg, vår kunskap är som skalet på ett äpple där äpplets innehåll fortfarande är outforskat. Tänk så mycket mera spännande vi kommer att få veta o så många frågor som kan få ett svar

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: