Hemligheten bakom min logga – hur du börjar ett hälsosammare liv

Ett exempel på hur det kan se ut

Med risk för att låta lite konspiratorisk ska jag berätta om hemligheten bakom symbolen för den här bloggen. Du kanske bara trodde det var en fin liten blå figur? Kanske symboliserade den små blå köksluckor? Mycket bra gissat! Men sanningen är att den symboliserar något helt annat.

Om man bestämmer sig för att ta första steget mot ett hälsosammare liv kan det kännas väldigt övermäktigt. För var ska man börja, och hur ska man gå tillväga? Det kan kännas så svårt att man inte ens börjar, eller tappar motivationen när man bara ser allt som gick mindre bra. Då kan den här figuren vara till hjälp!

Varje del symboliserar ett område att jobba med. Jag brukar använda

  • Kost
  • Motion
  • Sömn
  • Sjukdomar/mediciner
  • Alkohol
  • Tobak

Här kan man såklart välja och vraka och anpassa efter sin egen situation. Om du inte röker och inte vill ha med den delen kan du istället byta ut den mot något som passar dig bättre. Kanske vantrivs du på jobbet och det suger energi och stör din sömn? Då kan du skriva ”jobb” på en av rutorna istället. Eller så behåller du rökning och ger dig själv en klapp på axeln, du bestämmer!

Tanken med denna övningen är att visa hur många områden du faktiskt redan är sjukt grym på! Den ger dig också en överblick och gör det lättare att prioritera.

Andra steget är att skriva en eller ett par punkter under varje rubrik. Du behöver inte skriva under alla, och du kan skriva så mycket eller lite du vill. Sen tar du ett steg tillbaka och funderar lite. Var ska du börja? Du kan börja med en punkt eller en hel rubrik. Du kan börja med flera saker samtidigt om du vill, men jag skulle råda dig att inte ta för många på en gång.

En del väljer att börja med det lättaste, för att snabbt bocka av och bygga upp självförtroendet. Andra väljer att börja med det som skulle ge mest positiv förändring. Oavsett vad du väljer så kan denna figuren hjälpa dig att fokusera på en sak i taget. Du kanske ”borde börja träna” eller vad du nu borde. Men nu får det vänta, eftersom du väljer att fokusera på sömnen först, och då får träningen vänta till senare.

Vad skulle du sätta för rubriker och vad skulle du börja med?

En tanke på “Hemligheten bakom min logga – hur du börjar ett hälsosammare liv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: